Izdvajamo

Osnovna škola „Kozarac“ u Kozarcu kod Prijedora jedinstena je po mnogo čemu, pa i po zanimljivom kutku, odlagalištu plastičnog otpada koji je svoje mjesto našao u školskom dvorištu. Tu su po riječima Mirzeta Mujčića, direktora  škole,  nalazi oveći  kontejner  u koji plastičnu ambalažu, obično flaše, ne ostavljaju samo djeca, učenici škole, već i mještani Kozarca. Mirzet kaže da akcija traje posljednje dvije godine.

- Plastičnu ambalažu prodajemo jednom   otkupljivaču  u Prijedoru, a dobijeni novac koristimo da kupimo školski pribor za djecu slabijeg imovnog stanja, da im obezbijedimo sendvič u školskoj kuhinji, platimo prevoz ili u krajnjem kada novca ima više da organizujemo neki školski izlet- kaže direktor škole i pojašnjava da akcija posebnog odjeka ima ljeti, kada Kozarac zbog dijaspore koja godišnji provodi u svom rodnom mjestu, postaje pravi mali grad.

- Svi ti ljudi  znaju za ovu našu akciju. Zahvaljujući njima mjesečno od plastične ambalaže dobijemo oko 250 maraka. Zimi je to mnogo manje, ali akcija ipak ima odjeka- kaže Mujčić  i dodaje da je jedan kontejner nedavno postavljen i u dvorište područne škole u susjednim Kamičanima. Inače Osnovna škola „Kozarac“ trenutno  ima oko 350 učenika među kojim je i 37 prvačića.

Avaz

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.