Izdvajamo

 

Više od 300 biciklista, od najmlađih pa do profesionalnih vozača, bili su danas dio "Šestnaestomajske biciklijade" koja je vožena ulicama Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je novinarima da je ova šesta manifestacija veoma značajna za grad jer njena tradicija pokazuje da u Prijedoru postoji razvijen biciklizam.

"Ovo je ujedno prilika da se grad i turistički promoviše, kroz biciklijadu, kao i kroz trku koja je najavljena za sutra na Kozari, što nas uvrštava u mapu biciklističkih trka", naveo je on.

Pavlović je naglasio da će grad nastaviti da podržava ovaj sprot za koji se nada da će se razvijati, kao i prijedorske bicikliste, čiji rezultati služe na ponos svakom Prijedorčaninu.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica izjavio je novinarima da je lani u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj bilo pet poginulih biciklista, 53 teško povrijeđena i 95 lakše.

"Agencija zajedno sa Auto-moto savezom Republike Srpske organizuje i podržava ovakve manifestacije. Ovdje smo s ciljem da biciklistima skrenemo pažnju da nose kacige, da treba da imaju osvjetljenje na biciklu i kada učestvuju u saobraćaju moraju da koriste pokazivače smjera", rekao je Torbica.

Organizator ove biciklijade bio je Biciklistički klub /BK/ "Kozara" iz Prijedora čiji je predsjednik Goran Garača istakao da je ova manifestacija još jednom pokazala da biciklizam može da bude zabava, hobi, ali i sinonim zdravog života.

"Pokušali smo da danas najmlađima pokažemo kako da se ponašaju u saobraćaju, a među promoterima biciklizma ovdje su bili kao gosti reprezentativci u dvije biciklistike kategorije - drumski i brdski. Tu su i timovi iz Italije, Mađarske i Makedonije, koji će sutra voziti trku, a koji su visoko ragirani na listi bicislističke federacije", rekao je Garača.

Biciklijada je dio svečanosti kojima se obilježava 16. maj, Dan grada, ali je ove godine termin pomjeren zbog loših vremenskih uslova.

Iz BK "Kozara" pozvali su sve ljubitelje sporta i prirode da im se sutra pridruže na Mrakovici, gdje će biti održan "Kozara gran pri 2021", MTB trka iz kalendara Svjetske biciklističke unije.

prijedorgrad.org

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.