Izdvajamo

Fikret Hodžić, šampion sa osmjehom, istinska legenda bosanskohercegovačkog Bodybuildinga.

Fikret je do 39. godine života imao svijet na dlanu. Najbolji bilder ovih prostora do početka devedesetih, osvojio je doslovno sve što se u ovom sportu može osvojiti.
Petnaest uzastopnih titula prvaka bivše Jugoslavije, bio je prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji.
A onda je u julu 1992. godine ubijen. U neposrednoj blizini porodične kuće, u istom onom Trnopolju koje je Fikret sportom proslavio.

Ipak, njegova djela i dubok trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu naše zemlje ostaju da žive i dalje.
Da Fikret nije zaboravljen dokaz su njegovi prijatelji iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a koji su danas posjetili njegov mezar da obilježe 26 godina od ubistva legende.

Na obilježavanje su pristigli njegovi prijatelji iz Kozarca, Prijedora, Sanskog Mosta, Knežice (Strigova),Bihaća. Neka nismo uspjeli upoznati.
Lijepo je bilo slušati priče, dosjetke i iskustva koja su Fikretovi prijatelji doživljavali sa njim. Volio je puno da radi ali i da se druži sa rajom.

Magistar sporta Sakib Kurtović, predsjednik Body Bilding Saveza Bosne i Hercegovine, priča kako je upoznao Fikreta. "On nam je bio zvijezda vodilja za body bilding i sve ono što smo postigli, zahvaljujući stopama koje je on utrao, sve ono što smo mi dalje nastavili. U ime saveza BB BiH, u ime nas svih koji smo danas ovdje izražavamo veliki Rahmet našem neprikosovenom šampionu"., riječi su Sakiba Kurtovića. Zatim dodaje cilj nam je da obilježimo godišnjicu, ne zaboravimo neke stvari koje su nama spotistima svete, koje moramo gajeti i prenositi na mlaže generacije. Također podrška Suadi, Fikretovoj supruzi, njenoj ideji za spomenik ovdje u dvorištu i spomen sobi za koju ona ima veliku želju.

Emir Nadarević predsjednik skupštine BB Saveza BiH počeo se baviti ovim sportom pod nazorom njegovog idola Fikreta. Već 22 godine vodi Bodybildin klub "Fikret Hodžić" u Sanskom Mostu. Zahvalan Fikretu za mnoge svoje uspjehe u ovom sportu.

Dragoslav Vasilić i Boško Pavić iz Knežice, sad žive u Međuvođe, prepričavaju kako su sarađivali sa Fikretom. Od njega kupovali rekvizite, sprave tegove, jer Fikret je sve to sam pravio. Bili su veliki prijatelji i ostali su veliki poštovaoci kozaračke legende.

Gvozden Ostoja-Sića, najstariji Bodybuilder se prisjeća druženja sa Fikretom i njegovih početaka. Druženja u Njemačkoj. Pred rat dok je bio u Njemačkoj govorio sam mu da ostane, a on mi je govorio "Sića mene neće niko dirati ja nikom zla ne mislim" i kad sam čuo šta se desilo uhvatio sam se glavu i rekao Bože sačuvaj vidiš ti ovog čuda zar je to moguće. Sića ima 71 godinu i još se aktivno bavi ovim sportom i kako reče sa 71 godinu radi Benč 100kg, a šta to znači to znaju oni koji se bave ovim sportom.

Miroslav iz Bihaća se prisjeća pa kaže: Jednostavno Fikret je imao harizmu, bio pozitivna ličnost, jednostavno je privlačio mlade ljude, oni su ga slijedili. Ja sam odrastao uz tog čovjeka i sad kad dođem ovdje ja se ustvari vraćam u svoju mladost i ovi bilderi iz Bihaća su jednostavno dio toga.

Husein-Huse Havić, više od 30 godina se bavi ovim sportom, bio prvak Jugoslavije u svojoj disciplini, višestruki prvak BiH, apsolutni prvak BiH, učesnik na Balkanskom prvenstvu...Bila mi je čast družiti se sa čovjekom sa vječitim osmjehom na licu, čovjekom koji se nije znao naljutiti. Njegovi savjeti su nam uvjek dobro došli.

Kratka sportska biografija Fikreta Hodžića:

Fikret se bodybulidingom počeo baviti 1973. godine, da bi od 1976. pa do 1991. godine, punih 15 godina uzastopno, branio titulu bodybuilding prvaka Jugoslavije.

Uz velike uspjehe u zemlji, on je redao podvige i na međunarodnoj sceni.

1981.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 2nd
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 3rd

1982.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 5th
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1986.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1987.
Mr Universe - NABBA, Short, 6th

1989.
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 13th

Posmrtni ostaci Fikreta Hodžića pronađeni su u masovnoj grobnici u januaru 2009. godine, a sahranjen je tek 20. Jula 2009. godine. Ipak, njegova djela i dubok trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu naše zemlje ostaju da žive i dalje.

Priča o rahmetli Fikretu osim medju Kozarčanima jos uvijek traje i među ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama.

Nijaz - Caja Huremović

.be">

 

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić