Izdvajamo

 

Arat Semillah, 20-godišnji afganistanski izbjeglica, sahranjen je u bosanskom gradu Prijedoru. Nakon što su našeg pomoćnika Nihada kontaktirali njegovi rođaci koji su ga tražili ili Njegovi posmrtni ostaci, naš pomoćnik Nihad je kroz istraživanje, kontakt sa lokalnim stanovništvom i uz pomoć vlasti uspio pronaći njegovo tijelo i suorganizovati zabavu Gotovo. Arat je samo jedna od mnogih žrtava koje tvrđava Evropa ima na savjesti: srušio se u rijeku Save između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Na sahrani je bio prisutan njegov rođak iz Njemačke. Ranije sam saznao da je Arat vlasti sahranjen od strane vlasti na Srpskom pravoslavnom groblju - bez uobičajenih vjerskih svečanosti. Zahvaljujući saradnji i dijalogu sa vlastima i imamima uspjeli smo da Arat dobije islamski ukop u Prijedoru", javlja naš pomagač Nihad.

"Sad bar Aratova majka zna da ima sahranu, ima grob sa njegovim imenom i njeno srce je još tužno, ali bar malo mirnije - sa više jasnoće i sigurnosti", rekla je Aratova rođaka, koja je govorila za sahranu stigla iz njemačkog U redu.

Nihad je ove godine i posljednjih godina radio na nekoliko slučajeva smrtnih slučajeva na balkanskoj ruti. Nekoliko priča o poginulima i nestalima duž spoljnih granica EU već je bilo dio našeg rada u Austriji.
Ostajemo u toku, ne zaboravljamo ljude!

FB SOS Balkanroute/ foto: Nijaz-Caja Huremović

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).