Izdvajamo

 

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine, u saradnji s Bosnaskim kulturnim centrom u Prijedoru, Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Fondacijom “Idriz Jakupović”, organizora izložbu “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”.

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” dokumentarna je izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Izložba se sastoji od trideset slika koje na izuzetan način predstavljaju epohe koje su od izuetnog značaja u povijesnom razvoju bosanskog jezika.

Pokrovitelji izložbe: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecom.

Ulaz je slobodan.

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....