Izdvajamo

 

Na inicijativu dr. Nasera Balića, neformalna grupa građana organizuje, u subotu 30. jula 2022. godine, kulturni događaj “Dani pisane riječi-Kozarac”, koji će se održati u sali Mjesne zajednice Kozarac sa početkom u 19:00 sati.

Ideja se rodila u želji da se okupe Kozarčani koji vole pisanu riječ, bez obzira da li su do sada objavljivali ili ne, i da se na taj način obogati kulturni sadržaj ovogodišnje manifestacije “Dani Kozarca 2022.” i bude početak novih kulturnih projekata koji će se planirati u budućnosti.

Učesnici: Muhidin Šarić, Selma Bahonjić, Melisa Hukić, Amel Suljić, Suvada Bahonjić, Adisa Avdagić, Jasmin Medić, Šerif Velić, Nihad Mehagić, Osman Menković, Omer Redžić, Satko Mujagić, Nijaz Mujkanović.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.