Izdvajamo

 

Udruženje građana „Behar“ Prijedor i
Fondacija književne nagrade „Dr. Eso Sadiković“ Prijedor,
Ulica Milana Tepića Prijedor raspisuju:

K O N K U R S / N A T J E Č A J
za Književnu nagradu „Dr. Eso Sadiković“ za 2022. godinu

Nagrada se dodjeljuje za kraće satirične književne forme protkane humorom. Od prispjelih radova Žiri će dodjeliti dvije nagrade i to:

1. Prva nagrada u iznosu od 1.000 KM

2. Druga nagrada u iznosu od 500 KM

Konkurisati za Nagradu mogu autori sa svojim neobjavljenim radovima napisanim na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku.
Radove slati pod šifrom u elektronskoj formi na adresu:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
a ključ šifre i lične podatke slati posebno na istu adresu pod nazivom „ključ šifre“.
Konkurs/Natječaj ostaje otvoren od 15. juna/lipnja, do 15. jula/srpnja 2022. godine. Prispjeli radovi nakon ovog roka neće se vrednovati.

Nagrađeni svoje autorsko pravo prenose na Fondaciju, a ostale prispjele radove Fondacija može koristiti bez posebnog odobrenja autora.
Nagrade će biti dodijeljene 5. augusta/kolovoza 2022. godine na manifestaciji: Veče sječanja na dr. Esu Sadikovića u Prijedoru.

Udruženje građana „Behar“ Prijedor

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ