Izdvajamo

 

Dobri naši Bosanci i Hercegovci u Velikoj Britaniji, znate li vi koliko nas živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjerovatno kao i mi ne znate tačan broj, sudeći po nekim službenim web-stranicama naših udruženja u Engleskoj boravi preko 10.000 bosanskohercegovačkih građana.

Međutim, zahvaljujući CIK-u koji je objavio preliminarni spisak registrovanih glasača, redakcija BHDINFODESKA je došla do imena prijavljenih građana BiH iz dijaspore za protekle lokalne izbore 2020. Brojevi su neumoljivi i službeni podaci pokazali su da se iz Velike Britanije za glasanje registrovao svega 271 glasač.

Po ovoj matematici ispada da samo 271 registrovani glasač voli svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu?!

Iskreno, teško je povjerovati u to, kada znamo da ovdje živi veliki broj žrtava, prije svega logoraša, koji su debelo propatili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tu je i znatan broj ranjenih boraca i civila, potom tu su i oni koji su nakon protjerivanja ili bijega od ratnih dešavanja završili na Ostrvu. Uglavnom, ogromna većina je na svojoj koži osjetila "blagodeti" Karadžićevih, Mladićevih i UZP falangi.

Onda slijedi logično pitanje zašto se samo 271 državljanin BiH iz Velike Britanije prijavio za glasanje, ko je kriv za to?

Kao "excuse" prst je lahko uprijeti u bh. političare, Ambasadu BiH u Londonu, rukovodstva bosanskohercegovačkih udruženja i džemata koji djeluju u Velikoj Britaniji, medije, aktiviste, učitelje, pjesnike, pisce, muzičare itd...

Ali uvijek ima jedno VELIKO ALI, dragi naši Bosanci i Hercegovci prije nego što okrivite ove gore pobrojane, sjednite pred ogledalo, pogledajte se i upitajte sami sebe - Zašto se ja i moja porodica nismo registrovali i glasali, da li je do mene ili do njih?

Znači, dragi moji zemljaci, do NAS je hoćemo li dozvoliti da patnje naših najbližih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu odu u zaborav.

Zato, dobri naši Bosanci i Hercegovci u Velikoj Britaniji, odvojite 15 minuta svog dragocjenog vremena i registrujte se za predstojeće izbore jer, kako stvari stoje, trenutno u političkoj javnosti vlada uvjerenje da samo glasači koji žive u dijaspori mogu promijeniti stanje u domovini.

Registracija je već počela i traje do 19.07. 2022. Centralna izborna komisija je ovaj put dosta olakšala registraciju sa svojom stranicom www.izbori.ba./ Centralna izborna komisija (izbori.ba) Preko nje se svaki građanin i građanka koji živi izvan domovine može registrovati.

Svi oni kojima je potrebna dodatna pomoć oko registracije za glasanje, mogu je dobiti i putem internet stranice: www.glasajmo.ba

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.