Izdvajamo

Igrano-dokumentarni film Genocid u Prijedoru je nastao iz naše potrebe da arhiviramo našu ratnu prošlost iz protekle agresije na RBiH. Ovaj film je živo svjedočanstvo ljudi koji su preživjeli streljanje, logore i genocid nad Bošnjacima Prijedora. Dokumentarni dio filma je sniman u Prijedoru gdje su govorili: Edin Ramulić, Sudbin Musić, Mirsad Dautbegović, Fikret Talić, Sead Sušić, Hava Tatarević i Reis-ul-ulema Dr. Mustafa ef. Cerić koji je govorio na dzenazi u Hambarinama ispred 49 tabuta.

Igrani dio filma je sniman na području Sanskog Mosta gdje su snimljene 4 zasebne scene koje će biti prikazane u filmu. Dio glumaca je iz amaterskog pozorišta "Theater art" iz Sanskog Mosta. Uniforme i oružje koje je korišteno u snimanju ovih scena rekonstrukcije događaja dolazi iz muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta. Narator ovog filma je Muhamed Mahmutović, pisac i književnik.

Autor filma: Semir Lokmić

Pogledajte prvi trailer:

 

Za vrijeme snimanja nismo imali nažalost nikakav budžet predvidjen za to i najosnovnije troškove smo snosili sami. Ovom prilikom pozivamo sve one koji mogu pomoći realizaciju ovog projekta da nam pomognu svojim donacijama. Za svaku značajniju donaciju ćemo poslati zahvalnicu i dvd sa ovim filmom prije nego se dvd pojavi u javnosti. Vaše donacije možete uplatiti preko paypala na: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pismom na poštansku adresu: Lilium Bosniacum Box 3161, 350 43 Växjö, Sweden

Planirano je promotivno prikazivanje filma u nekoliko gradova BiH kao i nekoliko gradova Švedske gdje će kompletan film biti preveden na švedski jezik radi prikazivanja ovog filma švedskoj javnosti.

 

zlatniljiljan.org

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.