Izdvajamo

 

Danas u Prijedoru, naselje Raškovac, održana je akcija čičćenja obale Sane. Cilj akcije je da se sačuva naša ljepotica Sana i vrate teferići i okupljanja na njenoj obali.
Raja je prionula na posao već u ranim jutarnjim satima i poćela da raščišćavaju obalu Sane u dužini od oko kilometar, a počeli su od stare kožare pa nizvodno.

 

Mi smo samoinicijativno pokrenuli akciju jer ne možemo ovo gledati ovo šta se radi od našeg Raškovca i od naše obale, naše Sane i priključili sau nam se Ekološko društvo Čuvari Sane, neše komšije, naša dijaspora, naša omladina...
Želja nam je da obalu uredimo da bude kao nekad prije rata. Svi smo se ovdje kupali, naučili plivati, a želja nam je da i naši unuci to nauče, na očišćenoj obali naše rijeke-kazala nam je Emira Baltić.

Želja organizatora radne akcije je da obalu Sane očiste i pripreme za ljeto, kupanje i druženje. Emira Baltić se nada da će ovo biti primjer i ostalim građanima, da čuvaju naša prirodna bogatstva i ne dozvole da mjesta koja bi trebalo da budu odmor za dušu i tijelo, umjesto toga, postanu odlagališta otpada.

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.