Izdvajamo

Prednost prilikom prijema u radni odnos na mjesto profesora islamske vjeronauke imaju kandidati s utvrđenim statusom borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, utvrđenim statusom ratnog vojnog invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i utvrđenim statusom porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

 Piše: Dženeta Sarić-Kozić

JU Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru raspisala je konkurs na mjesto profesora islamske vjeronauke, na određeno vrijeme. Osim općih uslova, prednost imaju oni koji su članovi porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata bh. entiteta RS.

Ovo nije prvi put da se dešava, govori nam Mirsad Duratović, zastupnik Skupštine Grada Prijedora. On će podnijeti prijavu ombudsmenu za ljudska prava BiH.

 

 – Ovaj primjer je standardan i vrijedi za sve ostale i slične konkurse, ali ovaj se ističe i pokazuje koliko entitetske vlasti nemaju osjećaja za manjinske zajednice. U ovom slučaju govorim o diskriminaciji u procesu zapošljavanja. Ovo je još jedan od primjera institucionalne diskriminacije manjinskih zajednica u mjestima povratka i davanja povlaštenog položaja boračkoj populaciji u odnosu na civilne žrtve rata, rekao je Duratović za Hayat.ba.


hayat.ba


Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?