Izdvajamo

Prednost prilikom prijema u radni odnos na mjesto profesora islamske vjeronauke imaju kandidati s utvrđenim statusom borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, utvrđenim statusom ratnog vojnog invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i utvrđenim statusom porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

 Piše: Dženeta Sarić-Kozić

JU Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru raspisala je konkurs na mjesto profesora islamske vjeronauke, na određeno vrijeme. Osim općih uslova, prednost imaju oni koji su članovi porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata bh. entiteta RS.

Ovo nije prvi put da se dešava, govori nam Mirsad Duratović, zastupnik Skupštine Grada Prijedora. On će podnijeti prijavu ombudsmenu za ljudska prava BiH.

 

 – Ovaj primjer je standardan i vrijedi za sve ostale i slične konkurse, ali ovaj se ističe i pokazuje koliko entitetske vlasti nemaju osjećaja za manjinske zajednice. U ovom slučaju govorim o diskriminaciji u procesu zapošljavanja. Ovo je još jedan od primjera institucionalne diskriminacije manjinskih zajednica u mjestima povratka i davanja povlaštenog položaja boračkoj populaciji u odnosu na civilne žrtve rata, rekao je Duratović za Hayat.ba.


hayat.ba


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.