Izdvajamo

Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Projekat Fondacije Arheološki park Bosanska piramida sunca uživa veliku podršku bosansko-hercegovačke dijaspore . Interes da informacije u vezi otkrića najvećeg piramidalnog kompleksa na planeti predstave ostatku svijeta pokazuju i mladi. Veliki broj djece porijeklom iz naše zemlje, koji trenutno žive u zemljama zapadne Evrope, poput najboljih ambasadora, prenose vijest o Bosanskoj dolini piramida.

Među njima je i Ena Forić, djevojčica porijeklom iz Kozarca, učenica šestog razreda Osnovne škole u švicarskom gradiću Oftringenu. Prije nekoliko mjeseci Ena je obišla arheološke lokacije u Bosanskoj dolini piramida, nakon čega je odlučila da u okviru seminarskog rada, prezentuje informacije u vezi multidisciplinarnog istraživanja u Bosanskoj dolini Piramida.

Nakon što je na najbolji mogući način prezentirala svoj referat, specijalno iznenađenje uslijedilo je video snimkom, na kojoj se pronalazač Bosanske doline piramida dr Semir Osmanagić, obraća Eni, njenom profesoru Martiju i svim učenicima 6d razreda Osnovne škole u Ofringenu. Referat o Bosanskoj dolini piramida, zbog velikog interesovanja je dobio duplo dužu minutažu, a Ena je na kraju ispraćena velikim aplauzom.


piramidasunca.ba

https://www.youtube.com/watch?v=SScv9Rmz8Mw

 


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.