Izdvajamo

Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Projekat Fondacije Arheološki park Bosanska piramida sunca uživa veliku podršku bosansko-hercegovačke dijaspore . Interes da informacije u vezi otkrića najvećeg piramidalnog kompleksa na planeti predstave ostatku svijeta pokazuju i mladi. Veliki broj djece porijeklom iz naše zemlje, koji trenutno žive u zemljama zapadne Evrope, poput najboljih ambasadora, prenose vijest o Bosanskoj dolini piramida.

Među njima je i Ena Forić, djevojčica porijeklom iz Kozarca, učenica šestog razreda Osnovne škole u švicarskom gradiću Oftringenu. Prije nekoliko mjeseci Ena je obišla arheološke lokacije u Bosanskoj dolini piramida, nakon čega je odlučila da u okviru seminarskog rada, prezentuje informacije u vezi multidisciplinarnog istraživanja u Bosanskoj dolini Piramida.

Nakon što je na najbolji mogući način prezentirala svoj referat, specijalno iznenađenje uslijedilo je video snimkom, na kojoj se pronalazač Bosanske doline piramida dr Semir Osmanagić, obraća Eni, njenom profesoru Martiju i svim učenicima 6d razreda Osnovne škole u Ofringenu. Referat o Bosanskoj dolini piramida, zbog velikog interesovanja je dobio duplo dužu minutažu, a Ena je na kraju ispraćena velikim aplauzom.


piramidasunca.ba

 


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.