Izdvajamo

Odlaskom u OŠ Kozarac, šef Misije OSCE-a u BiH je najkonkretnije podržao direktora škole koji jedini u RS-u istrajava na bosanskom jeziku u knjižicama

Kako god protumačili, vijest o tome da je šef Misije OSCE-a Jonathan Moore u utorak, u danu u kojem su ga Nezavisne novine proglasile ličnošću godine, posjetio i Prijedor, a u okviru toga i Osnovnu školu Kozarac, nama se čini vrijednom isticanja.
Moore je ovim dolaskom na najkonkretniji način iskazao podršku direktoru tamošnje škole Mirzetu Mujčiću, poznatom po tome što jedini od direktora u Republici Srpskoj ove godine nije htio provesti instrukciju pristiglu iz Ministarstva prosvjete RS-a o neupisivanju bosanskog jezika u knjižice.



Sve je jasno

Kada smo svojevremeno pitali gospodina Moorea hoće li stati u zaštitu Mujčića, ako bude trebalo, šef Misije OSCE-a nam je odgovorio:

“Ne želim špekulisati o toj teoretskoj situaciji. Jasno je da je jezik bošnjačkog naroda bosanski i to je opravdana odluka direktora. I direktori drugih škola bi mogli istim putem reagovati. Hoćemo, naravno da hoćemo braniti taj princip”, izjavio je tada Moore za Oslobođenje, a kako nam juče kaže Mujčić, isto je ponovio i njemu i njegovim saradnicima tokom jednosatne posjete.

U školi je trenutno 21 odjeljenje učenika od prvog do devetog razreda (dva više nego prošle godine), s ukupno 340 učenika.

Broj djece je isti kao i prošle školske godine, uče bosanski, u njihovim dnevnicima i u knjižicama stoji takođe ime tog jezika.

Direktor Mirzet Mujčić je i Mooreu objasnio da je od njega, koji nije postupio po instrukciji, odnosno koji je zadržao bosanski jezik u školi, dva mjeseca kasnije Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a tražilo objašnjenje njegovog postupka.

- Odgovorio sam da je jezik bošnjačkog naroda bosanski i na tome se sve završilo, naglašava Mujčić, napominjući da ga je vrlo obradovala posjeta visoke misije OSCE-a u BiH.



Moore je bio izričit

- Gospodin Moore je jasno iskazao svoju radost što se u našoj školi nastava odvija bez problema. Bio je izričit i u tome da Misija koju on predvodi ne može finansijski pomagati sredine poput naše, ali to i nije uvijek najvažnije, govori Mujčić, dodajući: “Lijepo je bilo imati tako uvaženog gosta, koji razumije opće stanje u bh. obrazovnom sistemu i koji ne krije svoje opredjeljenje spram bosanskog jezika, iako je, naravno, to bila samo jedna od tema našeg razgovora.”

I nama ostaje da istaknemo ovaj Mooreov potez, jedan od rijetkih koji potvrđuje da neki političari ispunjavaju obećanja i ne gaze svoju javnu riječ.

Zato, čestitke gospodinu Jonathanu Mooreu na počasti koju su mu ukazale kolege iz Nezavisnih novina.

Tekst:Oslobođenje

Foto: Nijaz-Caja Huremović

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.