Izdvajamo

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ Prijedor organizuje jednodnevnu Radionicu  „Pravna podrška – Prava svjedoka-oštećenih, podnošenje odštetnog zahtjeva,, Radionica će biti održana u Hotelu „Prijedor“,  04.05.2016. godine, sa početkom u 10:00 sati.

Do sada u slučajevima procesuiranja ratnih zločina na sudovima u BiH veoma malo slučajeva gdje je u predmetu tokom suđenja došlo i do presude po pitanju imovinsko pravnog zahtjeva. Postoje i dobri primjeri koje želimo istaći i na taj način dati nadu da se ubuduće koristi praksa rješavanja oštetnog zahtjeva u toku postupka.

Postupak upoznavanja oštećenih sa njihovim pravima je previše štur, formalan i isuviše oslonjen na puko formalno upoznavanje, bez da se vodi računa o tome razumiju li svjedoci svoje pravo i način na koji ga mogu ostvariti. Način komunikacije nosilaca pravosudnih funkcija sa svjedocima još uvijek nije prilagođen i takav da svjedocima omogućava da razumiju postavljeno pitanje.

Upućivanje svjedoka čiji je identitet tokom postupka zaštićen na to da u parničnom postupku traži naknadu štete mora se riješiti zasebnim propisima ili promjenom prakse.
Radionica  će okupiti predstavnike/ce pravosudnih institucija, domaćih I međunarodnih  organizacija i pojedince I  omogučiti  razmjenu iskustava  o primjerima dobre prakse, ali i dati informacije gdje i kakvu vrstu pravne pomoći za pokretanju odšetnih zahtjeva svjedoci/žrtve mogu dobiti.

Radionica se realizuje uz podršku  Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini.
Udruženje Prijedorčanki Izvor


Radionica
Pravna podrška – Prava svjedoka-oštećenih, podnošenje odštetnog zahtjeva
Prijedor, hotel Prijedor, 04.05.2016. godine


DNEVNI RED


9.30 – 10.00  Dolazak i registracija učesnica/ka

10.00 – 11.20  Uvodno obraćanje - moderatorica Emina Pašić

Dobrodošlica i obraćanje  predstavnice U.P. «Izvor»
i predstavnika Švicarske ambasade u BiH (g.Haris Lokvančić)

11.20 – 11.50  Uvod u temu: Pravna podrška svjedocima i oštećenim u 
predmetima ratnih zločina i
-Odštetni zahtjevi u toku i nakon okončanja
sudskog postupka
- nematerijalna i materijalna nadoknada)
Adrijana Hanušić – pravna ekspertica (TRIAL)                                       

11.50 – 12.30  Iskustva predstavnika/ca (Sud BiH, Kantonalni sud Bihać, OSCE) 

12.30 – 12.50  Pitanja i diskusija

12.50 – 13.10  Pauza za kafu

13.10 – 14.00  Nastavak radionice - Iskustva ostalih učesnika i diskusija

14.00 – 14.15  Prezentacija zaključaka i preporuka

14.15    Ručak


Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ Prijedor,   Muharema Suljanovića 52, 79101 Prijedor, tel/fax 052 215 635, e-mail:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.