Izdvajamo

 

Večeras je u Prijedoru u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Prijedor i Župnog ureda Sveti Josip Prijedor, održan sada već tradicionalni Božićni concert, “Božić u Prijedoru- radujte se narodi”. Ovaj događaj obilježen lijepom muzikom i horskim pjevanjem održan je u prijedorskom pozorištu.

Prisutni su imali priliku uživati u program koji su pripremili članovi Etno skupine “Čuvarice” iz Rame i Hor “Harmonija” iz Sanskog Mosta. Pored vjernika župa prijedorske, sanske i banjalučke regije, kao i vjerskih velikodostojnika Banjalučke biskupije, bilježimo i prisustvo predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života iz Prijedora.

Alma Semanić je ispred Bosanskog kulturnog centra Prijedor naglasila da ova kulturna ustanova želi pokazati kulturno bogatstvo Bosne i Hercegovine i njenih naroda, te da se nakon probleme sa pandemijom ovaj događaj vraća među Prijedorčane.

Prijedorski župnik, velečasni Marko Vidović je naglasio značaj Božićnog koncerta uz zahvalnost svima koji su pomogli da se održi i postane tradicija u Prijedoru.

Podsjećamo da je na osnivačkoj skupštini Bosanskog kulturnog centra Prijedor naglašeno da su ključni ciljevi usmjereni na očuvanje, promociju i razvoj ukupne kulture svih naroda, nacionalnih manjina, građana i stranih rezidenata koji žive u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima utvrđenim u polju kulture i umjetnosti.

 Senudin Safić /Mojprijedor.com

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic