Izdvajamo

 

Danas je u simboličnom terminu od 11.59 sati na Goetheplatzu u Frankfurtu na Majni kao i u 20 zemalja i 50 gradova širom svijeta održana manifestacija na kojoj je obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan zahvalnosti.

Manifestacija na glavnom frankfurtskom trgu održana je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Bošnjačko-kulturna zajednica “Behar” iz Gisena i Veclara, Kulturno-sportskog kluba “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua, te Njemačko-bosansko-hercegovačkog kulturnog udruženja “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

 

Ovim skupom Bosanci i Hercegovci žele izraziti zabrinutost zbog prijetnje državnom suverenitetu i integritetu naše domovine.

Gosti ovog posebnog događaja bili su: gradonačelnica grada Frankfurta Narges Eskandari-Gruenberg, Manfred Penc, član Skupštine Hesen i generalni sekretar CDU Hesena, Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske kao i bivši i posljednji predsjednik SFRJ, Josip Juratović, član Parlamenta Savezne Republike Njemačke, Vili Hausman, pastor adventističke zajednice Hanaua, Višnja Lončar, generalna konzulica Konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu na Majni, prof. dr. Kristijan Švarc-Šiling, bivsi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Šimo Ešić, pjesnik i izdavač, Dalibor Jurkić, honorarni konzul Republike Gvineje, Ajdin Talić – predsjednik Vijeća stranaca grada Hanaua, Ernad Deni Čomaga, magistar pravnih nauka, Mirhad Memić.

 

Himne Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke izveli su umjetnici Elvidin Edo i Dina Krilić. Pjesmu “Zemljo moja” interpretirat će Amelli i Elvedin Elo Muhić.

U programu su učestvovali i učenici Bosanske škole iz Frankfurta.

Prisutne su kroz program vodili Belinda Bećirović i Ismet Šahurić.

 

 Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca također se okupio na čuvenoj Brandenburškoj kapiji u Berlinu, gdje su poslali snažne poruke podrške miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Među gradovima u kojima su danas održane manifestacije u povodu Dana nezavisnosti BiH našli su se i Boston, Melbourne, Oslo, Haag, ali i daleki Tahiti.

hayat.ba

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić