Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH Edin Ramić pustili su zvanično u upoptrebu nekoliko putnih pravaca koji su izgrađeni u povratničkim naseljima.

Ovi projekti realizovani su u saradnji Grada Prijedora i ovog federalnog ministarstva.
Ministar Edin Ramić je izjavio novinarima da je ove godine Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice obezbijedilo 315.000 KM za infrastrukturne projekte, dok za ove projekte Grad daje 40 odsto sredstava od ukupšne vrijednosti projekata.
" Zajedno sa drugim projektima poput izgradnje stambenih objekata ili pomoći privrednim subjektima, federalno ministarstvo je u Prijedor uložilo oko milion KM ove godine" , dodao je Ramić

On je pohvalio saradnju sa Prijedorom, ističući da je , kao i druge sredine sa jačim budžetom, specifičan po tome što se zajednički finansiraju projekti izgradnje infrastrukture.
" Tako je lakše raditi, jer kad udružite sredstva, možete realizovati više projekata. Nadam se da ćemo u narednim godinama više sredstava ulagati u podršku zapošljavanja mladih ljudi, kako bi oni opstali na ovom području", rekao je Ramić.
Gradonačelnik Milenko Đaković je istakao da je saradnja sa ovim ministarstvom u multietničkoj sredini kakva je Prijedor, dostigla visok nivo.
"Ovo je jedan od elemenata saradnje sa federalnim ministarstvom i našim građanima, gdje zajedno učestvujemo u finansiranju izgradnje puteva. Mislim da ćemo tako nastaviti i dalje, jer je ovo neophodan vid saradnje. I građani su zadovoljni jer se ovakvom raspodjelom sredstava, lakše finansira više projekata " poručio je Đaković.

U mjesnoj zajednici Petrovo/Ćela otvorena je dionica puta u mjestu Bastasi, dužine 1.250 metara, te novi most, a u finansiranju radova učestvovali su i mještani.
" Put koji je ovdje bio, rađen je prije više od 30 godina i bilo je vrijeme za rekonstrukciju. Građani su iskazali želju da u tome učestvuju. Nakon nekoliko godina čekanja, došlo je do realizacije ", rekao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić.
Otvorena je i dionica puta u Čarakovu, dužine 1.250 metara, u kojoj su građani finansirali 60odsto , a Ministarstvo i Grad po 20 odsto.
U Kozarcu su otvorene dvije rekonstruisane ulice, i to Omladinska ulica i Ulica Rade Kondića. U toku su radovi na asfaltiranju puta u zaseoku Matrići, MZ Trnopolje.

Ramić je posjetio logor Tnopolje, položio cvijeće u Spomen obilježju, zatim obišli Vatrogasni dom u izgradnji i džemat Kamičani.

Uprava FK Bratstvo Kozarac su uzalud čekali.

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić