Izdvajamo

Sinoć 15. 08. u prostorijama mjesne zajednice Kozarac održan je sastanak na poziv inicijativnog odbora građana povodom izmještanja autoputa Banja Luka-Prijedor.
Nakon što je 11. 12. 2019. godine narodna skupština izglasaala odluku o parcelaciji autoputa projektovana je trasa koja narušava integritet Kozarca prolazivši kroz kozaračka naselja Crnići, Hrnići, Huskići, Menkovići, te Jakupovići.
Inicijativni odbor građana kojem je od samog osnutka osnovni cilj pronalazak alternativnog rjesenja kojim će se rušiti što manje objekata na prostoru Kozarca,  u proteklih mjesec dana uspio je uraditi ono što je bilo u domeni istog, a to je pomjeranje trase u granicama parcelacije.
Treba istaknuti da je prvobitni zahtjev nase inicijative bilo izmjestanje autoputa izvan kozarackih naselja (pojas izmedju pruge i ribnjaka Sanicani), no medjutim zahtjev je kategoricno odbijen.

Upravo zbog prethodne odluke o parcelaciji.
Granice parcelacije predstavljaju pojas od okvirno 400 metara lijevo/desno od trase koja je utvrdjena u decembru prosle godine.
Tako da je shodno tome, nasom inicijativom, a uz odobrenje instituta gradjevinarstva, uspjelo izmjestanje petlji s prostora Kozarca.
Tim potezom sacuvali smo narusavanje prostorne organizacije Crnića i Jakupovica. Petlja koja je narusavala Crnice pomjerena je u Orlovce pored novootvorene crkve, dok je petlja koja je ugrozavala Jakupovice dislocirana na prostor Omarske.

Ovim cinom mi nismo uspjeli u svim tackama koje smo zacrtali, ali jesmo izvukli maksimum koji je u nasoj domeni moci. Nakon svih cinjenica koje su na vecerasnjem sastanku obznanjene prosutnima, utvrdjeno je sljedce:
-Ustrajanje na izmjestanju trase izvan Kozarca pod uslovom da se ne ugrozi legitimitet svega postignutog do ovog trenutka.
-Organiziranje mirnih protesta pod rukovodstvom i organizacijom nasih legitimnih predstavnika.
-Pored protesta, kormilo daljnje borbe za upotpunjenje nasih zahtjeva preuzimaju nasi legitimni predstavnici.

Inicijativni odbor

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?