Izdvajamo

Sportska i gastro takmičenja, ples, pjesma, a još i lijepo vrijeme. Tako je danas bilo na Mrakovici gdje su održani “Dani zime na Kozari”, trinaesti po redu.

A, sudeći po gužvi, jedna od posjećenijih. Sport, pjesma, ples i dobra hrana, na Mrakovicu su privukli više hiljada posjetilaca. Najviše pažnje, i ove godine, privukla su takmičenja u nesvakidašnjim disciplinama.

Zabave nije nedostajalo –U kulturno-umjetničkom programu nastupili su bend "Bećari", Gradiški tamburaši, di-džej Vladimir i pjevačke grupe kulturno-umjetničkih društava "Knešpolje" iz Knežice, "Jabuka" iz Kozarske Dubice i "Una" iz Novog Grada.

Održana su sportska takmičenja devet ekipa iz više lokalnih zajednica i gastro takmičenje osam turističko-ugostiteljskih škola Republike Srpske, 12 lovačkih udruženja i 11 izviđačkih odreda i planinarskih društava.

Takmičari dolaze iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banjaluke, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Srpca, Petrova, Zenice, Broda i Stare Pazove.

I sve dok je trajalo gastro takmičenje, kotlići su se krčkali, suvo meso, sir i slanina natanko rezali. Uz neizostavnu čašicu domaće rakije, gastro dio manifestacije nije mogao da promaši.

Svake godine je sve više posjetilaca na Kozari koju treba čuvati i razvijati, poručili su organizatori. Kako je krenulo, nadati se uspješnoj sezoni jer gostiju, hvala Bogu, ima.

Kozara je tako lijepa planina da onaj ko na njoj ne može da shvati koliko je lijepa a ko jednom dođe sigurno se vraća ponovo, kažu planinari.

Organizatori 13. "Dana zime na Kozari" su grad Prijedor, turističke organizacije Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške i Nacionalni park "Kozara".

Nijaz-Caja Huremović


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...