Izdvajamo

Na Debelom Brijegu, Kozarc, danas (24.03. 2018) je održana osma manifestacija koja nosi naziv „Crimužijada“, a koja je i ove godine privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Planinarsko društvo „Mrakovica“ iz Kozarca. Crimuža je naš krajiški naziv za divlji bijeli luk, koji se u nekim dijelovima BiH zove Srijemuš. Specijalitete sa ovom ljekovitom biljkom probali su, skoro pa svi prisutni.

 

Ova biljka je izuzetno ljekovita: Medvjeđi luk povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.
Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

 

Ovo je već je postala tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema sa jajima crimuža. Pored toga je bio i kazan sa grahom za sve posjetioce na ovoj manifestaciji. Došli su i gosti iz BiH i susjednih država, Srbije, Hrvatske i Slovenije:

PD "JELINAK"-TRILJ,
PD "CINCAR"-LIVNO,
PD"STRILEŽ"-CRIKVENICA,
PS"SARAJEVO"-SARAJEVO,
PD"BJELAŠNICA"-SARAJEVO,
PD"TREBEVIĆ"ISTOČNO SARAJEVO,
PSD"ZMAJEVAC"-SJENICA,
CZS STARI GRAD-SARAJEVO,
PSD PTT "PRIJATELJI PRIRODE" -SARAJEVO
PK"GUČEVO"-LOZNICA,
PSD"MAGLES" VALJEVO,
PSD"CER" ŠABAC,
PK"RADNIČKI"-BEOGRAD,
PSD"LISIN"-SARAJEVO,
PLANINAR VOGOŠĆA,
SPD"505 C CRTOM",
PD"IGMAN"-SARAJEVO,
PK"POVLEN" -VALJEVO,
PSD"ĆIRA"-LAJKOVAC,
PED"KANJON"-SANSKI MOST,
PD"KRAJINA"-CAZIN,
SPD"Mulež" Ssanski Most


Današnju crimužijadu su pravile žene članice PD"Mrakovica"
Za dobru crimužijadu one su morale razbiti peko 400 jaja, 10 litara ulja, i par velikih vreća crimuže. Hladno vrijeme i puno snijega su ometali planinare, beraće crimuže, u branju. Jučer su morali snijeg razgrtati kako bi ubrali dovoljnu količinu crimuže. Uspjeli su nije falilo.
Uz crimužu i specijalitete sa ovom biljkom, planinari tradicionalno pripremaju i kuhani grah. Danas je to bio veliki kazan sa 260 porcija. Grah je kuhala Indira Kapetanović, a pomagali su Nihad Mahić-Maha i Tako Fazlić.
Grah je bio izvrstan, svi oduševljeni.

"Ovo je već jedna tradicija"Crimužijada", a svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema obićaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 8 godina jednim činom crimužijade, jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka sa ovog skupa je: Ova prva proljetna biljka, koristite je što više. Ona je čistać organizma" Kazao je, za Kozarac.eu, Hamdija Kahrimanović.

Sutra je manifestacija "Pozdrav proljeću" na Mrakovici. Današnji učesnici "Crimužijade" sutra idu na Mrakovicu.


Jedna pjesma koju je napisao Muhidin Šarić član PD "Mrakovica" Kozarac.

Muhidin Šarić

PLANINARSKA

Ne bojimo se znoja,
ni kiše, ni snijega,
mi smo planinari
sa Debelog brijega.

U nogama nosimo:
Inac, Motajicu,
Grmeč, Šator, Kleku,
Vlašić i Vranicu.

I sve ine planine,
koje život zare,
al je sunce najljepše
sa naše Kozare.

Svaki hod na pohod
ima cilj i želje,
da od planinara
stvara prijatelje.

Svi planinski visovi
Postaju sitnica
Kad na pohod krene
Pe.De "Mrakovica"

Ne boje se znoja,
ni kiše ni snijega,
kozarački planinari
sa Debelog brijega.

 

Nijaz-Caja Huremović

.be">

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.