Izdvajamo

Bošnjačka povratnička mjesta u Republici Srpskoj ovih dana ponovo su utihnula. Kako je za „Avaz“ jučer kazao Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92“, uoči obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, Bošnjaci su se zatvorili u kuće, a proteklih dana i zbog obilježavanja Božića sa svih strana čuju se pucnji.

Rafalne paljbe

– Oružja u RS ne manjka. Pucnjava koja je počela od petka neće stati do utorka navečer. Svako jutro nas bude zvuci metaka i bombi. Zato je bolje da se ovih dana, posebno sutra, 9. januara, sklonimo, jer može da neko nastrada ili da dođe do nekih sukoba i provokacija. Sve ovo pokazuje da se još nije odustalo od politike koja je vođena devedesetih, iako svi znaju da je 9. januar bio početak provođenja genocida nad Bošnjacima i Hrvatima – kaže Duratović, razočaran što bošnjački povratnici i 20 godina nakon rata žive u strahu, a vlast ne čini ništa da ih zaštiti.

Najslikovitiji primjer utjerivanja straha u kosti Bošnjacima došao je iz Dervente, gdje je preksinoć na dvije lokacije na LED displeju objavljena čestitka nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba vojske RS zločinca Ratka Mladića. Na jednoj čestitki je Mladić u uniformi i piše: „Mojim saborcima opštine Derventa čestitam Dan Republike!“, dok je na drugoj lokalna boračka organizacija objavila fotografiju Mladića iz sudnice i tekst: „Generale, hvala za sve! Derventa je uz tebe!“.

– Te provokacije iz Dervente nas ne iznenađuju. Ne znam šta policija radi, jer nama je potrebno da se osjećamo sigurnije – kaže Duratović.

Avaz.ba

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.