Izdvajamo

 

Politički predstavnici Bošnjaka u Prijedoru konačno moraju glasnije progovoriti o ovim grubim narušavanjima sigurnosti i da intenzivnije ukazuju na diskriminaciju, provokacije i napade kojima su izloženi Bošnjaci u manjem bh entitetu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je imama Čaršijske džamije u Prijedoru Omer-ef. Redžića. S obzirom da je koncem protekle godine efendija Redžić i njegova porodocia pretrpjeli napad nakon pokušaja nasilne provale u njegov stan od strane pijanog lica srpske nacionalnosti inicijala N.M., a što je prošlo bez adekvatne reakcije vlasti na ovaj nemili događaj.

“Omer-ef. Redžić je imam Čaršijske džamije u Prijedoru i imam s kojim se ponosimo zbog njegove širine, dostupnosti i tolerantnosti prema drugom i drugačijem. S obzirom da je Čaršijska džamija u samom centru grada, nismo očekivali da se s vremena na vrijeme u ovom prostoru dešavaju nemile scene prouzrokovane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću. Siguran sam da Omer-ef. Redžić ni jednim svojim gestom nije potakao izgrednika na ovo krivično djelo, te da nije zaslužio da ga se oslovljava psovkama i omalovažavanjem. Iako je lice koje je provalilo u stan potpuno svjesno napalo na imama i njegovu porodicu, omalovažavajući ga psovanjem i vulgarnostima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, to nije bilo dovoljno da se kod organa sigurnosti okarakterizira kao krivično djelo. Politički predstavnici Bošnjaka u Prijedoru konačno moraju glasnije progovoriti o ovim grubim narušavanjima sigurnosti i da intenzivnije ukazuju na diskriminaciju, provokacije i napade kojima su izloženi Bošnjaci u manjem bh entitetu, a ti napadi su nerijetko usmjereni na imovinu Islamske zajednice i njene imame.” – izjavio je muftija Kudić.

Omer-ef. Redžić je zahvalio muftiji Kudiću na posjeti i brizi i poručio da ga sve ovo što se dešava neće zastrašiti, niti ga skrenuti sa puta kojim ide, a to je da uživa sva prava i slobode koje su zagarantovane svim građanima u našoj zemlji i da ne želi biti neko ko će se u svom gradu i svojoj domovini osjećati kao stranac ili kao nepoželjan.

“Kroz svoj dugogodišnji rad u ovom gradu, niti ja, a niti Islamska zajednica ni jednom gestom ili izjavom nije bila generator bilo kakvih međunacionalnih tenzija ili uzročnik problema. Na tom planu ću, nadam se, nastaviti i dalje. Međutim, s vremena na vrijeme, dešavaju se stvari koje nas tjeraju na reakcije s kojima i mi sami nismo zadovoljni. Iako su nadzorne kamere snimile sve detalje, te sam vjerodostojno prenio sve što sam od uvreda dobio na svoj račun, još nismo obaviješteni dokle je stigao proces, te da li je ovaj čin uopšte okarakterizan kao krivično djelo sa motivima vjerske i nacionalne mržnje. I ovaj čin koji je uznemirio mene i moju porodicu neću posmatrati bespomoćno, nadam se da će Islamska zajednica iskoristiti sve dostupne mehanizme kako bi se dokazali motivi ovog djela koje je zasigurno narušilo sigurnost mene i porodice, te da se počinilac adekvatno kazni. U protivnom, šta mogu očekivati naredne godine? Ovom prilikom iskazujem duboku ljudsku zahvlanost našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću što me je posjetio i što mi je pružio podršku i stavio se na raspolaganje kada je u pitanju daljna moja borba, kako borba protiv ovakvog barbarizma tako i borba za pravo svakog čovjeka da živi u miru i sigurnosti u našem gradu.” – poručio je Omer-ef. Redžić

izvor: muftijstvobihacko.ba

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.