Izdvajamo

 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je sa g. Senadom Ramićem, izvršnim direktorom tv programa Televizije Unsko-sanskog kantona i Merimom Aličević, urednikom dokumentarnog programa. Razgovarali su o televizijskom programu povodom obilježavanja 20 jula, te o direktnom prijenosu programa obilježavanja i dženaze iz Kamičana 20. jula ove godine.

"Radio-televizija Unsko-sanskog kantona već četvrtu godinu za redom priprema direktan televizijski prijenos dženaze i programa 20. jula iz Kamičana. Zahvalan sam direktorici Pašić, gospodi Ramiću i Aličević i svim zaposlenicima ove medijske kuće što na profesionalan i kvalitetan način pokrivaju i ovaj vrlo važan sadržaj. Ove godine imamo najave brojnih medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, koji će prenositi uživo program povodom dženaze za ubijene žrtve Prijedora i doline Sane 20 jula. Ovo je bila prilika da potvrdimo saradnju, da razmotrimo neke opcije koje su nam stajale na raspolaganju. Iz dana u dan nam pristižu zahtjevi za dozvolu prenošenja. RTV USK će svim medijskim kućama koje budu raspoložene da prenose ovaj događaj besplatno ustupiti tv link, te na takav način dati veliku podršku u širenju istine o teškim ratnim zločinima sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane. Pozivam da se u što većem broju okupimo 20. jula u Kamičanima na dženazi, a oni koji budu spriječeni neka barem u svojim kućama učine dostupnim sadržaj koji će biti emitovan. Posebno se nadam da će to učiniti naši ljudi koji žive u dijaspori." - izjavio je predsjednik Organizacionog odbora muftija Kudić.

Senad Ramić i Merima Aličević su istakli da je RTV USK od svog osnivanja do danas bila uvijek na raspolaganju za sve one programe i aktivnosti koji njeguju tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, te kulture sjećanja. Iskazali su spremnost da iznesu i ovogodišnji program uživo na profesionalan način i predstavili ideje o programskom sadržaju u danima koje prethode 20. julu.

I ove godine će program prenositi Federalna, Hayat Televizija, Face Televizija, N1 Televizija, Bir Televizija, O Televizija, Televizija TK i druge medijske kuće.

Sastanku je prisustvovao i sekretar Organizacionog odbora Nazif Horozović.

Muftijstvo Bihaćko

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.