Izdvajamo

 

Predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je u Bihaću sa predsjednikom Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća Erminom Lipovićem, koji već devetnaesti put priprema organizaciju biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica i trećeg biciklističkog maratona Bihać - Prijedor - Kamičani. Sudionici sastanka su razgovarali o dosadašnjim iskustvima u organizaciji biciklističkog maratona, a na ovom sastanku je posebno bilo riječi o maratonu Bihać - Prijedor - Kamičani, koji se vozi dan prije dženaze u Kamičanima, tj. 19. jula svake godine.

"Kultura sjećanja je naša primarna obaveza, a pogotovo su značajne aktivnosti koje okupljaju veliki broj ljudi kroz naučne, kulturne, sportske i druge aktivnosti. Svake godine biciklisti iz svih dijelova svijeta dođu u Bihać, a onda u tri dana vožne stignu u Potočare da klanjaju dženazu i odaju poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Od prije tri godine, Oranizacioni odbor za obilježavanje 20. jula – dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane je donio odluku, a na osnovu zahtjeva kojeg smo imali od strane nevladinih organizacija, da se organizira biciklistički maraton "Bihać - Prijedor - Kamičani". Velikodušno je Ermin Lipović i klub "Limit" prihvatio organizaciju ovogo maratona. Danas smo razgovarali o unapređenju ove aktivnosti i očekujemo ove godine dosta veći broj učesnika, što podrazumijeva i kvalitetniju organizaciju. Zahvalan sam g. Lipoviću na organizaciji oba biciklistička maratona i želim mu mnogo uspjeha u ovogodišnjoj organizaciji." - istakao je muftija Kudić.

Ermin Lipović je u razgovoru sa muftijom Kudićem prenio iskustva organizacije oba maratona, te o važnosti postojanja ovakvih aktivnosti za kulturu sjećanja. On je istakao kako ove godine očekuje veći odziv na maraton do Kamičana na osnovu dosadašnjeg interesa koji vlada.

"Zahvaljujem cijenjenom muftiji na prijemu i razgovoru. Evo već 19. put organiziramo maraton Bihać - Srebrenica, a treći put Bihać - Prijedor - Kamičani. Ove godine imamo preko 300 učesnika na maratonu za Potočare, a za Kamičane očekujemo značajan broj, pogotovo mladih ljudi. Ova ruta do Kamičana je ugodna ruta za bicikliste i bez velikih napora se može preći, pa je ovo prilika da pozovem srednjoškolce da se prijave za ovaj maraton i da kroz rekreaciju čuvamo sjećanje na ubijene prijedorčane. Meni i mojim saradnicima je pripala velika čast i nadam se da ćemo svake godine imati bolju i kvalitetniju organizaciju, ali isto tako i što šarolikiji sastav koji učestvuje u ovim aktivnostima." - poručio je Lipović.

Na sastanku su prisustvovali dr. Mujo Begić i Nazif Horozović, član i sekretar Organizacionog odboraza za obilježavanje 20. jula – dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane.

Organizacioni odbor - Prijedor 2023.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).