Izdvajamo

Krajem 2015. godine pokrenut je Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Kozarac . Cilj aktiva je organiziranje programa i sadržaja namijenjenih isključivo ženskom dijelu našeg džemata. Rukovoditeljica kozaračkog aktiva je Refija-Refka Arifagić, dok svaki kozarački džemat ima barem po jednu koordinatoricu.

Do sada su organizirana dva predavanja za žene, posjeta jednoj izložbi, te posjeta jedne od koordinarorki koja je dobila prinovu.

Prvo predavanje je organizirano povodom rođenja Muhammeda a.s.. Održano je 27. 12. 2015. u Mutničkoj džamiji, a prigodno predavanje je održala profesorica islamskih nauka Šuhra Terzić na temu: „Odnos Muhammeda a.s. prema ženama“.

Zajedno sa mektebskim polaznicima džemata Kasmičani, Aktiv žena je 06. 02. 2016. obavio posjetu izložbi „Upoznaj Poslanika s.a.v.s“, koja je održana u Bihaću.
05. 03. 2015. veći dio džematskih koordinatorica su posjetile Jasminu Velić iz Kevljana, koja je koordinatorica Ujedinjenih džemata, a koja je u međuvremenu na svijet donijela jednog predivnog dječaka. Tom prigodom Jasmini su uručeni pokloni od strane aktiva i Medžlisa IZ Kozarac.

Drugo predavanje za žene je održano u džamiji u Deri. Prije predavanja muallima Asmira Beganović je proučila Jasin, a predavanje na temu „Brak i porodica“ održala je profesorica vjeronauke Hadisa Avdagić.

Amir ef MahićHvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic