Izdvajamo

U džematu Gornji Jakupovići, Medžlis Kozarac jučer, 27.jula 2019,  je u prisustvu brojnih vjernika, džematlija ovog naselja koje broji oko 50 tak domaćinstava, ali i onih koji su stigli iz svih džemata Medžlisa Kozarac i Prijedor, otvorena novoizgrađena džamija. Po riječima Muhe Jakupovića-Harkana, predsjednika građevinskog Odbora za izgradnju džamije, njena gradnja je počela s prvim povratkom 2002 godine.

Zajedno s obnovom kuća te 2002 godine počeli su graditi džamiju na mjestu one 92. godine porušene džamije od koje su bili ostali samo zidovi. Ovo je veliki događaj za ovaj džemat i cijeli Kozarac.

U gradnju džamije u džematu Gornji Jakupovići utrošeno je puno novca. U 17 godina obnove sredstava su donirale isključivo džematlije, oni koji danas žive ovdje, mještani Gornjih Jakupovića širom svijeta, a i raja iz drugih džemata, pa i drugih mjesta u BiH.

Veliku čast da otključa džamiju dobio je Irfan Jakupović i njegova supruga Mina, džematlije džemata Gornji Jakupovići, koji trenutno s porodicom borave u Švicarskoj. Na svečani otvor džamije došli su u društvu svoje porodice.

- Ovo je za mene zaista poseban trenutak. Trenutak za pamćenje. Imam jaku tremu ali i to prođe – Irfan.

Hadži Dedo Jakupović, mutevelija u Džematu Gornji Jakupovići, od uzbuđenja nije mogao da priča. Suze u očima govorile su sve.

 

Zijad Jakupović jedan od najzaslužnih džematlija, a koji živi u Čikagu, došao je kući iz Amerike da bi prisustvovao svečanosti otvaranje džamije. Kroz suze radosnice kratko progovara, "Sretan sam i zadovoljan, sve se dobro završilo".

Inače otvoru džamije u Gornjim Jakupovićima pored lokalnih imamam Medžlisa IZ Kozarac na čelu s glavnim imamom Hafizom Amirom ef. Mahićem, prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme, Dženan Handžić, direktor medrese Osman ef. Redžović u Visokom, izaslanik Bihaćkog muftijstva Hasan ef.Makić i Glavni imam Medžlisa Prijedor Husein ef Velić.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...