Izdvajamo

Džematlije džemata Hadžići Medžlis IZ Kozarac polahko počinju pripreme za svečano otvaranje njihove ljepotice, džamije, a koje je planirano za subotu 28.Jula 2018. godine. Zijad Hadžić nam priča: Prvi koraci biće već ove hefte kad će da se sastanu sa svim džematlijama, koji budu ovdje.
Izabrat će organizacioni odbor i dogovoriti pripremne radove, ko, šta i kako će se raditi do otvora džamije.

Da podsjetimo ova džamija je sagrađena 1990. godine i već 1992. srušili su je "hrabri junaci,danas heroji". Džematlije su, poslije prošlog rata, počeli povratak na svoja ognjišta i već 2002.godine počeli gradnju džamije. Iste godine su počeli obavljati namaze u nezavršenoj džamiji. Organizovali su učenje Mevluda i Tevhida, za ramazan su imali hođu i takođe bila je organizovana mektebska nastava. Sve ovo nabrojano bilo je do 21.oktobra 2008. godine, kad su sa džematima Kevljani i Srednji Jakupovići osnovali "Ujedinjene džemate Kevljani-Hadžići-Srednji Jakupovići". Iste godine dobili su stalnog imama Hafiza Muharema ef Šeperovića.

Vrijedne džematlije nisu žalili truda, a ni novca za izgradnju, danas već jedne od najljepših džamija u našem kraju. Moram naglasiti da ovaj džemat nije tako velik, ali su džematlije jako složni i vrijedni.
Zadnje dvije godine su odlučili da završe sve planirane radove i zvanično otvore džamiju.
U zadnjih dvije godine, veliki poduhvat, sagradili su Šehidsku munaru, najviši nišan nevino ubijenim džematlijama džemata Hadžići, a u isto vrijeme renovirali već izgrađeni minaret. Zatim su završili preostale radove na ogradi. Dvorište je popločano sa flasterima, oko parkinga betonirano i vrše se pripreme za asfaltiranje. Bunar uređen.


Prošle godine asfaltiran je put kroz džemat, dužine oko jedan kilometar.
Također Dževad Hadžić je, putem interneta, povezao tri džemata i danas Hafiz Muharem ef Šeperović uči ezan na jednom mjestu, a čuje se sa džamija u Kevljanima, Hadžićima i mekteba Srednji Jakupovići. Također, Dževad je instalirao videonazor, a jedan dio Hadžića može da se gleda uživo 24 sat u danu. Džamija je jako dobro i lijepo osvjetljena i u noći se vidi sa vrha Kozare.

Mezarluci su ograđeni, mejtahana završena, ugrađena hladnjača...
Zijad Hedžić naglašava: U svim dosadašnjim radovima učestvovali su i džematlija drugih džamata u Kozarcu, pa i dalje. Ovim putem želi da se zahvali svim donatorima koji su, na bilo koji način, pomogli.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Vjerniku se od njegovih djela poslije smrti priključuju: znanje koje je širio, dobro dijete koje je ostavio, Mushaf koji je dao u nasljedstvo, džamija koju je sagradio, kuća za putnika-namjernika koju je sagradio, voda koju je doveo, ili sadaka koju je dao iz svoga imetka u toku svoga zdravlja i života da se raspodijeli poslije njegove smrti.“ (Ibn Madže - hasen)

Za svečanost otvaranja džamije očekujemo pomoć i podršku Medžlisa IZ Kozarac i svih džematlija kao i raje iz drugih džemata.
Iz mnogih mjesta će tog julskog dana u goste džematu Hadžići i džematlijama ovog džemata i Medžlisa IZ Kozarac doći brojni gosti (musafiri), koji će svojim prisustvom uveličati svečanost otvorenja novosagrađene džamije. Džematlije se spremaju da dočekaju goste i lijepo ih ugoste.
Još jednom da podsjetimo, svečanost otvaranje džamije u džematu Hadžići će biti 28.jula 2018.godine.
Dobro nam došli!

Nijaz-Caja Huremović

U nastavku pogledati dva videa. Prvi video kako danas izgleda džamija vani i unutra, a drugi video prikazuje početak gradnje džamije 2002.godine.

.be">

.be">

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.