Izdvajamo

Merima Mujkanović iz Kozaruše, kćerka od Ekrema i Nazife, jučer 02.10.2018., diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci sa čistom desetkom. Jedna je od rijetkih koja je sve završavala u roku i još najvišom ocjenom.
Dok se divim njenom uspjehu, ona se smije i kaže: Sve je to normalno, jednostavno znatiželja i interes za nauku. Pažljivo slušanje profesora na predavanjima, jako puno učenja, upornost i redovni izlasci na ispite.

Na pitanje da mi više kaže o sebi i svom školovanju Merima počinje svoju priču:
"Rođena sam u Chicago-u, 31.maja 1995.godine. Po završetku ratnih zbivanja sam se s roditeljima vratila prvo u Sanski Most, kraja 1996. godine, a potom i u Kozarac 2001.godine gdje sam završila i osnovnu školu. Po završetku Osnovne škole u Kozarcu, upisala sam Srednju Mašinsku školu u Prijedoru.
Kasnijih godina tokom srednjoškolskog obrazovanja stekla sam ljubav prema izučavanju motora kao pogonskog agregata vozila i samih motornih vozila što je presudno utjecalo na odluku upisivanja Mašinskog fakuleteta u Banjoj Luci. Prvi ciklus studija sam pohađala na odsjeku Energetskog i saobraćajnog mašinstva. Tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja u dva navrata sam proglašena "učenikom generacije".

Tokom studiranja sam imala ogromnu podršku porodice i roditelja. Majka kao najbliža kćerki je uvijek bila spremna saslušati i dati koristan savjet, jer je naravno bilo puno iskušenja koja ne bih uspjela prevazići da nije bilo takvog vida podrške.
Naravno i otac Ekrem je bio vjetar u leđa i pomoć u svakom pogledu.
Brat Midhet je na posebnom mjestu i njegova podrška je neizmjerno velika.
Sve u svemu, moja najveća želja se ispunila. Dobila sam titulu koju sam dugo sanjala, a sada i ostvarila. Put do završetka fakulteta nije bio lagan; ali u svakom slučaju mašinstvo bi uvijek bilo moj prvi i jedini izbor. Također, željela bih se zahvaliti mnogim ljudima. Neću nikog izdvajati, jer bih mogla ne daj Bože i nekog izostaviti. Zahvaljujem se mojoj porodici, rodbini, mnogim stipenditorima na svakom vidu podrške, kako moralne, tako i materijalne".Priča mi Merima mlada Diplomirana inženjerka.

Završetak fakulteta je veliki preokret, do sad je redovno išla u školu, a danas već, sa titulom diplomiranog inžinjera mašinstva, traži posao.

Voli svoje mjesto, namjera joj je ostati u Prijedoru i nada se da će dobiti posao u svojoj struci, u oblasti saobraćajnog mašinstva i energetike, jer za to se školovala.

Nadam se da neće morati tražiti posao negdje u drugim državama, jer u zadnjih par godina mladi su prisiljeni da odlaze vani.

Nijaz-Caja Huremović

Slika koja pokazuje da je Merima jako omiljena u svom društvu.

Momak Adnan,  uvijek tu pored nje.


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...