Izdvajamo

Svaki trud se isplati. To je dokazala kozarčanka Arnela Balić, kćerka Edina i Mevlide Balić (rođ. Terzić).

Prije nego što je završila studije sociologije, političkih nauka i antropologije na univerzitetima u Frankfurt/Mainu (Njemačka) i Nikosiji (Kipar) sa najboljim ocijenama, kozarčanka Arnela Balić (sad Master, M.A.; bosanski: Magistar) je dobila ponudu da doktorira i radi kao znanstvenik na najjačem univerzitetu u njemačkoj pokrajini Niedersachsenu, koji se nalazi u gradu Göttingenu, gdje su studirali i doktorirali mnogo ugledni znanstvenici kao matematičar Carl Friedrich Gauß (poznat po Gaussovoj formuli) ili političari i bivši njemački kancelari Otto von Bismarck i Gerhard Schröder te njih mnogo više.

Na osnovu dosadašnjeg uspijeha Arnela Balić (M.A.) je počela prije pola godine sa svojih tad samo 25 godina da radi na profesuri za sociologiju i vjerska iztraživanja na univerzitetu u Göttingenu. Izvan toga trenutno piše svoju doktorsku disertaciju o migrantskim vjerskim zajednicima u Njemačkoj i Švicarskoj u saradnji sa univerzitetom u Luzernu (Švicarska).

Doktorandkinja Arnela Balić (M.A.) je rođena 10. Aprila 1992 godine. Prve dane svog mladog života je provela u logoru u Trnopolju. Kao i tad, Arnela je svoj cijeli život bila veliki borac i od mali nogu je bila zainteresovana za sticanje što više znanja i čitanje svi vrsta kniga i lektira. Po njenom mišljenu je svak sposoban da ostvari nešto veliko u životu, samo treba pratiti svoje snove i ciljeve.

Tako njenim stopama ide za njom i sestra Lejla (rođ. 1997) koja će uskoro diplomirati sociologiju i geografiju.

I ako živi, radi i stiče znanje u Njemačkoj, Arnela takođe ne zaboravlja svoj rodni Kozarac i Hrniće koje rado obiđe svake godine više puta.

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.