Izdvajamo

 

Većina raje se vratilo u zemlje prebivališta. Sela, a i čaršija utihnuli, sve se umirilo. Radnici na gradilištima i njivama pojačali tempo rada, a vrućina ometa.

Kud Zvekir Zürich:SMOTRA FOLKLORA
Pozivamo vas da proslavite sa nama
4. Godisnjicu naseg KUD-a.
Ulaz od 17.00 sati
Ulaznica CHF 25
Za Djeca ispod 12 Godina besplatno
Sporthalle Unterrohr
Unterrohrstrasse 2
8952 Schlieren
Budite i vi nasi Gosti

Ove hefte sam, sa Almom Bešić i Sabinom Kahrimanović posjetio azil u Zecovima, koji nosi naziv "Spas" - Udomljavanje životinja Prijedor.  Ovdje sam došao iz znatiželje, a Alma i Sabina da pomognu.

Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine"SPAS- P.E." se prvenstveno bavi spašavanjem i zaštitom napuštenih, povrijeđenih i zlostavljanih životinja. U skladu s tim, osnovano je i Prihvatilište za pse "SPAS" koje trenutno vodi brigu o 550 napuštenih životinja.

Ovdje smo našli jednog od dva radnika, Admira Jakupovića iz Kozarca. Primjetio sam da su psi pitomi i skaču da bi se igrali. Alma i ja smo ušli među njih, uprljali su nas ali smo bili oduševljeni. Admir mi priča da nemaju pomoć od grada ili drugih državnih institucija. Finansiraju se sa donacijama koje dobivaju od raje koji žive u drugim državama, kao i ljubitelja životinja iz Kozarca, Prijedora i okolnih mjesta.

Ovih ljetnih dana nedostaje im vode zato što postojići bunar presušuje ili ima nedovoljno vode i odlučili su da pokrenu akciju da kopaju novi bunar, koji bi trebalo da ima dovoljno vode za pse.

Admir mi reče da je ovdje oko 550 ovih divnih životinja. Za hranu, veterinare, radnike, vodu, kopanje novog bunara.... treba dosta sredstava i ovim putem poziva sve ljubitelje životinja da svojim donacijama pomognu "Spas" - Udomljavanje životinja Prijedor u Zecovima.

Ove hefte sam zujio kroz Kozarac, ulica Milana Vrhovca, a Ado Memić mi reče da je po novom Čaršijska ulica. Ovdje sam da ispunim želju tetki od Ade Memića, Tima koja živi u St. Louis, Missouri, Amerika. Ona je poželjela da vidi svoju kuću i ulicu.

Adu Memića, koji se nedavno vratio iz Amerike,  sam zamolio da nam pokaže ovu ulicu. Više pogledati video na kraju članka.

Kuća od tetke Time.

Adina Kuća

Preko puta je kuća od Besima Alića

Kuće od braće i sestara Jakupović

Sakib Čolić

Na kraju sokaka je kuća od Ade Memića, a sve do prije mjesec dana bila je od Žujana i Semire.

Već duže vrijeme nisam bio u Jakupovićima kod Safeta Jakupovića i njegovog sina Latifa. Par godina, kod njih, klizište prijeti da im odnese kuću.

Safet mi priča da se stanje malo popravilo. Ne dovoljno, ali ipak mirnije spava. Priča mi da je Gruban dovezao dosta kamena, a poslije jedan privatnik iz Sanskog mosta dovezao je više od 100 kamiona zemlje. Zahvaljuje se svima koji su na bilo koji naćin pomogli da ublaže klizište i njihovu brigu. Poziva narod ko god ima otpada zemlje, betona kamena... samo ne drveće i panjeve, da dovezu ovdje kod njih i na taj način će im pomoći. Ovdje treba još puno da bi se saniralo ovo klizište.

Na molbu HUMANITARNOG DRUSTVA BOSANACA iz Švicarske otišao sam u Sivce kod Ede Ramulića i njegovog oca Šefika.
Rukuvodioci HUMANITARNOG DRUSTVA BOSANACA pokrenuli su akciju da se Edi kupi konj, ali čuli su dosta različitih priča i mene su zamolili da odem da pitam o čemu se radi. Otišao sam sa pripremitim pitanjima koja su mi poslali iz Švicarske.
Snimio sam razgovor i možete pogledati na kraju članka, naravno na vama je odlučiti šta je istina ili ne.

Danas na četvrtku dosta manje raje u poređenju sa zadnjih dva mjeseca.

Danas sam na pijaci primjetio posebno zanimljiv štand. Dvije djevojčice, Ajla Garibović i Amina Blažević su prodavale nakit, a koji su same pravile i na taj način pokušale da prikupe sredstva za kupovinu školskih knjiga za narednu školsku godinu.

To je to za ovaj ćetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Nije dovoljno samo živjeti. Moramo imati sunce, slobodu i lijepi cvijet.
Hans Christian Andersen

 

 

 

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.