Izdvajamo

 

Ove hefte smo obilježili 1. Mart Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Drugih dešavanja nisam bilježio. Malo sam zujio, snijeg i kiša su uzrokovali da sam manje zujio.

Ove hefte sam sa Huseinom Mujićem bio u selu Bućevci koje se nalazi na kraju općine Bužim uz samu granicu sa Hrvatskom. Ovdje na kraju sela, par stotina metara od naseljenog mjesta živi desetero djece Burzić i njihov otac Suvad.

Sredinom januara ove godine njihova mama Ramiza, koja je imala 44 godine, je preselila na Ahiret (umrla) i njih desetero djece od 3 do 19 godina ostali su sami sa ocem Suvadom koji ne radi nema primanje, slabo se snalazi, a bio je borac Armije BiH. Žive u lošim uslovima, ma ne lošim već užasnim uslovima. Najbliža osnovna škola, do petok razreda, je malo više od 4 kilometra i idu pješice u školu, a osnovna od šestog i dalje je u Bužimu desetak kilometara udaljena.

Omer Žunić iz Bosanske Krupe pokrenuo je akciju da se pomogne ovoj porodici. Hamdija Emrić i Šefik-Šeki Veladžić su se prihvatili da organizuju renoviranje kuće i vođenje brige oko finansija koje pristižu od merhametli raje.

O ovoj akciji su, putem društvenih mreža, saznali i naša raja u Švicarskoj.
Humanitarno Drustvo bosanaca Ticino iz Švicarske i HASAN Ibric sa prijateljima iz Zuriha su organizovali prikupljanje novčane pomoći i nakon kraćeg vremena poslali donaciju za desetero djece Burzić, koji su ostali bez mame Ramize (Umrla sredinom januara 2023.) iz sela Bućevci općina Bužim.
Poslali su 1000 CHF od Humanitarno Drustvo bosanaca Ticino i 900 CHF od HASAN Ibric sa prijateljima iz Zuriha.
Husein Mujić je zamjenio u KM i predao novac Hamdiji Emriću koji vodi brigu o finansijama u ovoj akciji.
Djecu nisam slikao, organizatori akcije su tako zahtjevali.

Već druga hefte od kad su Islam-Kićo Melkić i njegova grupa pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju kuće, zamjena krova, stolarije i navlačenje fasade, na kući od Jasminke Alukić. Svima nam je poznata situacija ove porodice i kako živi.
Kićo nam je rekao da vjeruje u merhametluk naše raje i ubjeđen je da će se raja odazvati ovoj akciji.
Prema spisku, na slici ispod, vidim da je bio u pravu.
Obećao je svaki četvrtak objavljivati spisak donatora u ovoj akciji.

Ispod je spisak donatora koji nisam ranije objavio.

U ponedjeljak, 27. 2. 2023. godine Odjel za brak i porodicu MIZ Kozarac ugostio je musafire, simatelje NTV IC Kakanj, u Šehidskoj džamiji u Kamičanima. Zahvaljujemo se Allahu, dž. š., što nam je omogućio druženje sa ovako lijepim gostima kao i našim članicama Odjela za brak i porodicu.

Odjel za brak i porodicu MIZ Kozarac želi vam sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine !
Učenje sure jasin upriličeno je u džematu Kalata, gdje nam se ovim povodom obratio imam Elvedin ef. Hodžić. Molimo Uzvišenog, Allaha, dž. š., da sačuva našu domovinu, i sve nas obilato nagradi. Amin !

Zujanje ove hefte je kroz Partizansku ulicu, od Kozarca do Gutića puta.

Danas na četvrtku dosta hladno, svi žure da obave kupovinu i bježe kući ili u neki od restorana u Kozarcu. Neko reča da je ovo zatišje jer se u narednih par sedmica očekuje da će se puno naše raja vratiti svojim kućama i ostati do novembra. Biće nam svima ljepše i veselije.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Ko nije nestrpljiv nije zaljubljen.
talijanska poslovica

"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović