Izdvajamo

Hefta u kojoj smo dočekali proljeće uz manifestcije "Crimužijada" i "Pozdrav proljeću". Poslije je došlo loše vrijeme, a raja je isčekivala današnji dan i presudu ratnom zločincu Karadžiću. Prošli četvrtak sam pisao da raja ne očekuju neku pravednu presudu, misleći za genocid.  Ipak negdje u kraju, svi su se nadali da će taj sud jednom priznati da je bio genocid u Prijedoru.

Danas poslije podne oko 15.00 sati, čaršija mirna i pusta, kao da se ništa ne dešava. Par osoba sam sreo, a oni i neznaju za čitanje presude. Policije nigdje nisam vidio, sve mirno. Ja sam napravio par fotografija dok se čitala presuda.

Kod udruženja žena "Srcem do mira" jako tužno, a poslije je došlo do velikog razočaranja sa presudon i tačkom 1 gdje je rečeno da nije bilo genocida u Prijedoru.

Ova žena je, slušajući presudu, pala u nesvijet.

Građani su razočarani i nikako da se pomire sa odlukom da nije bilo genocida u Prijedoru.

Malo ih tješi ono UZP (udruženi zločinački poduhvat).

Manifestacija "Pozdrav proljeću", raje sa svih strana Balkana u muzeu na Mrakovici takođe gužva, omladina znatiželjna. Čovjek na ulazu drži predavanja o drugom svjetskom ratu i ofanzivi na Kozari. Sve je ok osim što su žrtve samo Srbi. Priča o ofanzivi i 45000 vojnika koji su opkolili Kozaru i objašnjavanje da su opkoljeni bili Partizani i narod, a napadači Njemci, ustaše, domobrani i fašisti. E sad se pitam, gdje su bili četnici, a bilo ih je?

Kod građevinaca do iduće zime nema lošeg vremena za radove.

Kamičani vas pozivaju na DIALOG konstruktivan razgovor i toleranciju. Dana 27 Marta sa početkom u 10 časova pa do kasno u noć dok budemo imali šta za kazati.
Tema gdje se sada nalazimo i kako dalje na nivou cjele opštine Prijedor zauzmimo zajednički stav .Molimo sve učesnike da se  obrate skupu ako ne više onda neka izraze podršku inicijativi o zajedničkom stavu premo narednim izborima. Rezultat neće sigurno izostati.  Rucak ce biti pripremljen od strane organizatora.

Poziv upućuje Softić Mirzet Pajdo

Ja sam vikend i lijepo vrijeme koristio za krečenje voća. Uspio sam okrečiti, stići na Crimužijadu i na Mrakovicu Pozdrav Proljeću.

Na par mjesta sam vidio ovakve plastenike. Jedni se žale na proizvodžaća, drugi na montere koji su montirali plastenik, a ima i onih koji tvrde da su vlasnici ovih plastenika dosta nemarni i zato se ovo dešava. Sve je popustilo pod težinom snijega.

Naša raja čitajući Kozarac.eu, našli priču o malom Denisu Kljajiću i njegovoj mami Esmi. Mujo i njegov sin Velid Softić su poklonili dječiji bicikl dječaku. Juso Mešić je još kupio milošte i juče smo sve to odnijeli Denisu. Opet sreća, on se izgubio i okeće se, a sve ne vjeruje da je bicikl za njega.

Esma nam priča kako je njen muž Samir Terzić umro jer je imao geler ispo srca. Ona ima epilepsiju i kad je neko pozove za čišćenje kuće to je sva zarada.
Borci Samirovi drugovi ponekad se skupe i donesu pomoć za Esmu. Za nju je to velika pomoć i drago joj da nisu zaboravili svog druga.
Ja i Juso se vraćamo kući sretni što smo nekom bar malo pomogli. Kako je lijep osjećaj kad, bar na trenutak, usrećiš dijete.

Adnan Kenjar mi se jutros javio sa puta u Sarajevo, Otvorena Mreža. Kaže da su mu u Banja Luci rekli da su nalazi jako loši, a raja iz Otvorene mreža ga pozvala da dođe i donese nalaze pa će vidjeti šta se može uraditi.

Spisak i donacija iz Danske za Adnana Kenjara, a koje su stigle prošle hefte.

1.Avdic Razija, 100 Dk,
2 Mehanovic Ilijaz 100 DK,
3 Grozdanic Armin 100DK
4.Blazevic Adem 100 DK,
5 Koljic Senad 100DK,
6 .Handanagic Ekrem 200 DK,
7. Dubica Isak 200 DK,
8 Keranovic Senad 100 DK,
9  Muratovic Alija 150 DK,
10 Mehanovic Midhad 100 DK,
11 Mehanovic Sulejman100 DK,
12 Avdic Semir 100 DK,
13 Avdic Elvir100 DK,
14 Muratovic Sefik 200 DK,
15 Kesic Midhad150 DK,
16Tubikanec Sefika I Sasa 200 DK.

Ukupno 2100 DK

Takođe 3 donacije koje je raja dala meni da ih predam.

Hrnić Elvis   20 eura, poslao iz Holandije
Ferid Mehmedagić - Leka   100 KM
Nukić Dževad    50 eura
Tri zadnje donacije ja sam predao u Fond solidarnosti, a na ime Adnana Kemnjara.

Slušam raju kako se slobodno šetaju i pričaju da je sad sigurno još nema zmija. Ovu zmiju sam fotografisao u nedelju.

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Prijedor do 3. aprila brzinu kretanja motornih vozila bez zaustavljanja kontrolisaće dual refleks radar.

Dual Redflex radar koji sam danas oko 16.00 sati fotografisao, nalazio se u Kozarcu kod pilane.

Vozite kako treba i nećete imati probleme sa ovom spravom.

Odlazim u Trnopolje jer sam čuo da je, ovih dana, jedan čovjek finansirao asfaltiranje sokaka Menkovići. U sokaku, gdje sam prošle godine sa autom zaglavio u grabi, sad sve drugačije i ljepše.

Tražim Dževada Menkovića, nije kod kuće. Našao sam Jusufa Menkovića kod kuće. On mi priča kako je njegov sin Dževad - Džeko i Dževadova žena Selvira asfaltirali 152 metra puta. Odlučili oni da sami finansiraju ovaj dio sokaka i tako uradili. Reče mi Jusuf da je jedna porodica dala 400 KM. Džeko i Selvira nisu tražili pare od komšija, a ako neko ponudi nisu odbijali.
Put dužine 152 metra je koštao 8000 eura.

Kemo i Raza Kararić blagosivaju komšiju Džeku i Selviru. Hvale ih na sav glas isto tako zahvaljuju jer sad im je ljepše i neće biti prašine.

Svakog petka dok snimam hutbu glavnog imama Amira ef Mahića, koncentrišem se na snimanje pa mi poneka riječ izmakne. Zato kad dođem kući preslušam još jednom, pa i pregledam kvalitet slike. Već duže vrijeme nema mi Zulfe Balića tamo na kraju prvog safa.
Juče sam otišao da ga posjetim i vidim kako je jer sam čuo da je imao moždani udar.

Dočekala me Emka, Zulfina žena, malo iznenađena ali sretna što sam se sjetio da ih posjetim.
Zulfo dosta dobro, lijeva strana otkazala ali uspjeva otići do kupatila i po kući hodati.
Opet sam ih pitao za brak, a oni se smješkaju i kažu da je evo 64. godina kako su zajedno i dobro se slažu. Emka mi priča da su se uvijek slagali, 4 djece stekli, jedno dijete je umrlo. Sad imaju troje djece, 4 unuka i 2 praunuka, sve muški. Za ovih 64 godine izgradili su 5 kuća. Zulfo je sav svoj radni vijek 42 godine proveo u šumi, šumarija  Karlovac.

Burekdžinica kod Merime nije radila cijelu zimu. Malo su renovirali, kupovali nove peći. Prošle hefte su počeli sa radom. Ovdje se od sad mogu dobiti sve vrste pita ispod saća, naravno i ćevapi.

Na četvrtku dosta raje, a tek večeras se očekuje dolazak raje za praznike koji su u Evropi. Osim razgovora o presudi zločincu Karadžiću raja je razgovarala o sađenju voća, krećenju, orezivanju... Susreti sa rajom koji su već pristigli na produženi vikend. Rekoše da će u nedelju 27. 03.biti jedan vanredni pazarni dan u Kozarcu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Istina je najdragocjenija stvar koju imamo. Služimo se njome štedljivo.

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.