Izdvajamo

Najzad i zima došla u naše krajeve. Hefta koja je donijela dosta snijega i ne baš pretjerano niskim temperaturama. Ipak ovo je vrijeme kad se nemože skoro pa ništa raditi, poljoprivreda, voćarstvo, građevina... Da nebi ostajali po cijeli dan u kući, mnogi izađu u šetnju kroz naše lijepe sokake. Ja sam jedan dan okrenuo u pravcu asfaltne baze kroz Kešiće i Karabašiće. Svratio sam kod Zulfe i Emke Balić. Podsjećam ih da sam ih prošle godine negdje u isto vrijeme fotografisao i pisao o njihovih 60 (šezdeset) godina braka. Emka se smješka a Zulfo mi ispriča da je nastala 62. (šezdeset i druga) godina sretnog braka. Poželio sam im još puno godina skupa, a oni me zamoliše da poselamim njihovu djecu,  unučad i praunučad.

Par fotografija iz ovog lijepog zaseoka.

U subotu 25.01.2014. sam prisustvovao prvom ovogodišnjem okupljanju fudbalera i uprave FK Bratstvo. Odmah na početu sastanka, uprava kluba je naglasila da su zadovoljni sa rezultatima u jesenjem djelu takmičenja. Finansijskih problema, kao i svi klubovi, ima ali sigurni su da će sve obaveze koje imaju prema igraćima biti ispunjene. Ovo je i prelazni period, ali igrači su se izjasnili,  da ostaju u FK Bratstvo i da su zadovoljni dosadašnjim radom. Postoji mogućnost da se dovede još par igrača ali o tome ćemo čuti ako do toga dođe.

Zatim su dogovoreni termini i mjesto za pripreme. Zimske pripreme će početi  krajem iduće hefte i prvi treninzi su planirani u Kozarcu na stadionu. Vjeruju da će jedan vikend otići na Debeli Brijeg. Za neke obuhvatnije pripreme nemaju dovoljno finansija. Postoje neka obećanja od naše raje, koji žive vani ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Kako rekoše Juso i trener Tofko: Ovo je ekipa koju bi mnogi klubovi poželjeli.

Zimska sijela i druženja su već poznata u našoj okolini. Ove zime sam bio u par mjesta izvan Kozarca i po pričama raje koju sam sretao, sjela su svake godine rijađa i svake godine manje druženja. Ja, onako sav sretan, sam se hvalio da kod nas u Kozarcu, još uvijek ima sijela u noćnih druženja.

O posjeti ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Anne Vibeke Lilloe, firmi Arifagić Investment, pisao sam juče. Ipak nešto me povuće da još jednom spomenem ovu posjetu. Ova žena me je oduševila svojom jednostavnošću, a još više to što je ovdje boravila bez policijske pratnje i svih onih tjelohranitelja (security). Ja naviknut, kad u naše krajeve dođu naši političari, uvijek par policijskih auta, zatim novinari koji prate iste,  puno bildera(security),  da me security vazda gurkaju u stranu. Ja nekako nevješt ovom poslu pa im uvijek stojim na putu.  Juče sam mogao slobodno da fotografišem i bez ograničenja. Niko me ne gura u stranu, niti mlatara rukama.

Moje šetnje nastavljam kroz Foriće, one kod asfaltne baze.

Rifet Forić iz Holandije (Assen) došao svojoj kući, prije par sati. Založio vatru da se kuća grije, a on izašao u dvorišta da uživa pogledom na okolinu. Reče mi da je već sve pregledao i da je sve u redu nije bilo nekih provala, oštećenja ili nešto slično.

Zatim zaseok Alići Kešići.

Dok šetam ovim našim zaseocima, prepoznajem kuće i često puta na istom mjestu nevidim ovu novu kuću već mi u glavi i očima ona kuća od prije rata. Pokušavam da tu sliku izbijem iz glave i uživam pogledom na ove nove kuće ali ponekad ne uspijem. Poslije mi dođe slika nekog ko je ubijen u ovim zaseocima i neke lijepe uspomene na  tu raju.

Najčešće hodam sam kroz ove naše zaseoke i tako se sjetim ponekog jarana ili jaranice i nekih zajedničkih doživljaja. Srećom najčešće sam u autu pa kad pričam sam sa sobom, kad smijem se, pa kad sam tužan, niko ne vidi i  nema ko da mi se smije.

Zima i nemože se raditi na njivama. Ovo vrijeme, Udruženje poljoprivrednika Agrarija, koristi za educiranje, dogovaranje za narednu sezonu. Zadnji sedam dana su se sastali dva puta. Kod mnogih udruženja, rukovodstvo se žali teškoćama. Nemogu da skupe upravni odbor jednog udruženja. Udruženje Agrarija nema takvih problema. Sala za satanke je svaki put puna.

U nedelju 26.01. u toku sastanka, članovima udruženja, su se obratili uposlenici ministarstva poljoprivrede RS (Regionalni odbor). Oni su informisali, naše poljoprivrednike, o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, poticajima i novim zakonima u poljoprivredi.

Na istom satanku se vodila rasprava kako konkurisati na raspisani konkurs o dodjeli poljoprivrednih mašina. Zatim je Husein Menković postavio pitanje nomadstva, kako reće kod njega je napravita velika šteta.  Ako se ništa ne poduzme on će biti prisiljen da rasproda svoje blago. Udruženje je već poduzelo određene korake po ovom pitanju.

Ove hefte su predstavnici Udruženja Voćara Prijedor, Mirko Jokić i Dalibor Jović, posjetili udruženje Agrarija. Prvi sastanak je protekao upoznavanjem obe strane sa aktivnostima koje provode ova dva udruženja. Obećali su u buduće više i bolju saradnju ova dva udruženja.

Danas je u punoj sali, a poslije satanka održano predavanje o sjemenskim kukuruzima i zaštiti strnih žita i kukuruza.

Ovdje su bila dva predavaća ispred dva renomirana proizvođaća. Ispred firme Bayer, predavač je bio Milan Tomić, a ispred firme DuPont Pioneer, predvać Anel Jogić.

Šetnju nastavljam kroz Gornje Jakupoviće ili kako mnogi kažu Redak.

Sa šetnjom sam završio kod Osmana i Rahime Jakupović. Ovdje smo ugošćeni kao da smo došli na sijelo, kahva, kolači, sokovi, ćalmaši (kokice)...

Jutros na četvrtku dosta hladno i vjerujem da je to najveći razlog što nas je malo bilo.

Gledam Šabana Mujčića, nekako neraspoložen. Piča mi da je sa razlogom neraspoložen. Zatim ide priča: Sinoć oko 1 sat  noći bilo hladno (oko -9) u kući nestalo drva. Obućem se i pođem vani da unesem sebi drva da se vatra ne ugasi. Dok sam izašao napolje iza leđa me neko uhvati i pođe obarati na zemlju. Onako mahinalno poćnem da se branim i vićem ali sam dobio dva udarca u prsa i oborili su me na zemlju. Iz hlača su izvukli novčanik otvorili i izvadili pare, bacili novčanik i otišli. U novčaniku sam imao oko 550 eura i oko 300 maraka. Sve što sam vidio od lopova to je da je jedan visok a drugu dosta niži. Jutros sam sve prijavio policiji.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

Neko je upitao jednog mudraca za značenje žene. Odgovor je bio: "Ona je poput površine stakla, prozirna tako da vidiš njenu unutrašnjost. Što više nježno brišeš, više će zasijati. Možeš vidjeti svoj odraz na njemu, kao da čuva sliku tebe u sebi. Ako ga nekada slomiš, bit će ti jako teško prikupiti razbijene komade. Iako si ih sve prikupio, nećeš ih sklopiti kao što su bili. Svaki put kada prođeš rukom kuda je lomljeno, povrijedićeš svoju ruku".

.be

 

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."