Izdvajamo

Jesen je počela toplo kao i prosle godine, a za nas koji živimo u brdu i nemamo gradsku vodu imamo probleme sa nestašicom vode. Jesen i samim tim jesenke pečurke.

Bar njih ima dosta, a ja svako jutro u svoj voćar po doručak. Dok neki po doručak moraju u prodavnicu ili tražiti u frižideru i zamrzivaću ja moram vani u voćar. Teško je opisati ovaj merak.

Ovih dana sam isto tako zauzet sa branjem jabuka za jabukovo sirće i sokove od jabuka a jabuke za turšiju sam dobio u Zenici i Travniku od prijatelja. Ostale dodatke za turšiju sam ubrao u svom selu i nadam se da ću uskoro moći da se hvalim sa mojom turšijom.

 

 

 

Moje komšije Mujanovići su bili zauzeti sa branjem kuruza (kukuruza).

Navraćao sam zadnjih sedam dana i u Kozarušu i tamo sam napravio par fotki sa fudbalerima F.K.Mrakovica dok su oni vrijedno trenirali.

 

Za ovaj četvrtak sam bio u Deri i prvu fotku sam napravio baš ovdje na  "Beterskoj klupi". Pitao sam mještane, smijem li napisati da je ovo beterska klupa a oni u glas rekoše da slobodno pišem jer ovo jest to. Vidim da su Švabo i njegovi Optimisti lijepo ofarbali ovu klupu, sve pohvale.

 

 

Mnogi me pitaju zašto ne potpišem raju koju fotografišem. Vjerujte mi neznam imena svima pa onda ostavim sve nepotpisano.

Jutros sam svratio u Brđane 2, zaseok Hodzići i prvo što sam fotografisao su građevinci radnici i još moje komšije. Gdje god svratim nekako naiđem na radnike od Saida Mujanovića. U razgovoru sa domaćinima, na nekim objektima, svi hvale Saida i njegovu grupu radnika. Kako rekoše, Saidu  najviše vjeruju a i kvalitet radova je jako dobar.

Kemo i njegov otac se spremaju za branje kuruza.

 

Eh izbori. Za ovaj četvrtak nebih puno o tome samo ću reći da je danas bilo puno stranaka sa svojim reklamama i promotivnim materijalom. Došlo je  vrijeme da nije baš preporučljivo pisati u vrijeme predizborne kampanje čak ni pozitivno o nekim strankama. Imam osjećaj da sam pogrešno razumio riječi "Demokratija" i "Sloboda". Sve češće mi dođe u glavu ona baba što je rekla, "Prije rata nisam smila reći ali sam smila leći a sad smijem reći ali nesmijem leći".

Ovo mi je lakša tema a i sigurnija. Jutros sam svratio u školu da pozdravim direktora i spazio sam ovaj plakat. Mirzet mi reče da je ideja za ovu  akciju došla od  Ekološko-cvijećarske sekcije O.Š.Kozarac. Raja pročitajmo ovaj plakat i podrzimo ovu akciju.

Ovaj četvrtak je bilo više raje nego zadnja dva, a i vrijeme je bilo pogodno za otići na plac.

Bijele masiraće (bundeva) su već poćele da se nalaze na pijaci. Fikret je jednu kupio da ponese u Holandiju. Pa raja koji ste u NL pripazite kad će on tamo pa mu onako usput svratite na posilo a on će da vas časti pečenom bijelom masiračom.

Nijaz Brkić, danas je u Kozarcu promovisao sebe i svoju stranku.

U utorak je u mom komšiluku poginuo Besim Dautović samohrani otac. Iza Besima su ostala dva sina Amir i Adnan. U zadnja dva dana mnogi su putem komentara a i emaila pitali kako pomoći ovim dječacima. Danas sam bio u Medzlisu Kozarac i dobio sam informaciju od Husnije a i hodze Amira da je Fond solidarnosti odlučio da  snosi troškove sahrane i dodjelit će jednokratnu pomoć. Raja koja želi da pomogne ovim dječacima može to da uradi uplatom novčanih sredstava na FOND SOLIDARNOSTI Kozarac sa naznakom da je to za djecu Besima Dautovića.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

"Dok istina oblaci cipelu, laz je vec tri puta obisla globus".


 

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba