Izdvajamo

Hefta je pocela sa snijegom a danas evo izuzetno lijepo prijepodne. Zadnjih sedam dana je, voce skoro sve izbeharalo. Miris behara se siri sokacima i sad je poseban merak setati i uzivati u ovim predivnim mirisima.

Pitam se, kako bi opisao ovu bjelinu i ove mirise. Mislim da sama fotografija nemoze sve da docara.Kad setam sokacima, udisem miris behara i slusam ptice, sve mi neki poseban osjecaj u plucima.

 

Iduci vikend je praznik u Evropi pa je puno nase raje doslo svojoj kuci na odmor. Ilijaz i njegova supruga Zulfija su dosli iz Svicarske i svoje komsije darovali lijepom milostom.

Donijeli su im kompjuter i puno ih obradovali.

Ovi praznici dobro dodju da se sretnemo ovdje kod svojih kuca i ispricamo. Jedni dolaze iz Amerike drugi Austrije ili Svicarske.

Ove hefte sam isao malo do Srednjih Jakupovica i pravio fotografije.

Kad sam usao u ovaj sokak ucinilo mi se da je puno raje ovdje ali nazalost, u ovom sokaku zivi malo raje. Ipak oni se ne zale kazu dobro nam je samo da nas je malo vise.

Ovo je sokak iznad glavne ceste za Banja Luku

Dosao sam do kuce Ese Jakupovica gdje sam zatekao Sebihu, Esinu zenu, u njenom vrtu. Prica mi ona kako ima puno posla u vrtu ali da joj nije tesko. Ovdje puno radi ali to je smiruje.

Sebiha ima super lijepo dvoriste.

Kad sam obisao sokak iznad glavnog puta, vratio sam se i preko puta. Svratio sam pred prvu kucu gdje sam nasao ovaj par. Kazu kako odmaraju malo pa ce da nastave sa radom.

Svratio sam kod Pase Jakupovica i njegovog sina koji je dosao na odmor iz Svicarske. Sretan je Paso, dosla djeca da ga obidju. Paso je veseo i kad sam mu rekao ko sam i odakle, kaze da je poznavao moje roditelje i sve moje komsije. Prica on meni mnogo toga sto ja nisam znao ali malo vremana da bi se bas dobro ispricali. Danas doslo vrijeme da svi nekud zurimo.

U povratku kuci svratio sam i kod mog druga iz djetinjstva, Mice Habibovica

Kod Mice srecem Ipica i Sendu

A u kuci je Micina mama Mina i tetka Azema

Zatim sam sa Djidjom(Mirzeta Jakupovic) Pajdinom sestrom isao na balkom od Pajdine kuce. Sa balkona sam fotografisao prvo moj vocar a zatim Kamicane koji se vide iz Pajdine kuce.

Juce sam parkirao auto ispred Konzuma i zapela mi ova slika za oci. Ovo smece bode oci, vjerujem da se ovo moze nekako sakriti.

A ovaj covjek u invalidskim kolicima pokusava da ocisti prilaz svojoj kuci. Raja koja nemarno odbacuje papirice, vrecice ili druge otpatke ne vidi kako je to ruzno.

Vec sam rekao kako je Kozarac ovih dana pun nase raje koja zivi i radi negdje u drugim drzavama.

Cetvrtak je trajao duze nego obicno.

Mnogo raje je doslo iz Skandinavskih zemalja.

Lijepo je sresti svoju raju a jos kad mi pricaju kako cekaju moj cetvrtak da vide gdje sam bio zadnju heftu i koga sam fotografisao na cetvrtku. Ovaj put sam napravio puno vise fotografija i zao mi da ih sve ne objavim ali ipak iz straha da ne pretjeram nisam sve objavio. Nadam se da ce mi oprostiti neki cije fotke nisam objavio.

Jos jednom za raju iz Kamicana da ne zaborave zbor gradjana u nedelju.

LOVCI: Nemojte ni vi da zaboravite u suboto u 10,oo sati ZBOR

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Jos samo ovo: Brige više ubijaju čovjeka nego rad. Zbog toga puno ljudi umire, jer je više onih koji kukaju, nego onih koji rade

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ