Izdvajamo

 

Hefta sa jako malo dešavanja, moglo bi se reći, zatišje pred buru. Za par sedmica počinje predizborna kampanja i cijeli septembar Kozarcom će teći med i mlijeko, a oktobar nastavljamo istim putem.

Dvanaestogodišnji Ahmed Softić-novi kozarački hafiz
Juče je pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posljednje sure Časnoga Kur’ana proučio Softić Ahmed iz Kozarca.
Hafiz Ahmed je rođen 06. septembra 2011. godine u Beču. Sin je Hajrudina i Maide. Završio je sedmi razred osnovne škole u Kozarcu. Polaznik je mekteba džemata Kamičani i Škole hifza koju vodi njegov muhaffiz hafiz Amir-ef. Mahić.

Čestitamo novom hafizu, muhaffizu, porodici, prijateljima, rodbini, MIZ-e Kozarac, Muftijstvu bihaćkom i cijeloj Islamskoj zajednici.

Ovo ljeto velike vrućine, suša, veliki nedostatak vode je povod da jako puno raje traži vodu i kopaju bunareve. Seoski vodovodi su skoro zasušili a nada u gradski vodovod da dođe u naša naselja je čista utopija. Vodovod se pravda nedostatkom finansija, a grad ili država takođe nisu baš pohitni da pomognu nama koji smo na višoj nadmoskoj visini, osim obećanja svake druge godine u septemrbu, a već u oktobru sve se zaboravlja ili pravda malim brojem glasova.

Danas na četvrtku dosta raje, pored toga da je večina već otišla u države gdje žive. Jako toplo vrijeme je razlog kraćeg zadržavanja na pijaci ili u razgovorima, obično su se skrivali u hlad.

Joldini vicevi i maslenica, zadnjih dva mjeseca po dvije maslenice, privlače pažnju i mlade raje. Nihad je bolestan ali je uporan i redovno sve obezbjeđuje, maslenice, suhomesnate proizvode od minimarketa Gulaš, brine se da svi budu zadovoljni.

Vjerovali ili ne raja iz Sanskog Mosta, Bosanske Dubice, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Bosanske Gradiške, dolaze u Kozarac na četvrtak i pričaju sve najljepše u Kozarcu i kozaračkoj raji. Lijepo je slušati ovu raju dok pričaju o nama i hvala vam iz sveee snage.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: “Ako si strpljiv u jednom momentu ljutnje, izbjeci ceš sto dana tuge.”

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak