Izdvajamo

 

Zadnjih sedam dana lijepo vrijeme i puno se radilo, ali i uživalo u dvorištu, bašti ili vrtu. Radnici na gradilištima rade punom parom.

Jutros na četvrtku srećem jednu malu grupu Holanđana, Nederland, iz grada Rotterdam,  došli su sa Firdesom i Fudom Terzić. U kratom razgovoru čujem da su oduševljeni našim krajem pa i općenito cijelom Bosnom i Hercegovinom. Njihova lica blistaju, a osmjesi fantastični.

Juče informacija iz Muftijstva o nastavku priprema za izgradnju MEMORIJALNOG CENTRA "KAMIČANI" .

Ove hedte Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Kozarc. Schmidt se susreo s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira.

 

OFK Mrakovica i njeni članovi imaju dupli razlog za slavlje.

Pored toga što je prvi maj, na naš teren je jutros stigla dugo očekivana kosilica za fudbalske terene.

Naime, u blic akciji HO Kozarac sakupljeno je oko 5500€ za Kosilicu OFK Mrakovica.

Sama činjenica da su sredstva sakupljena za svega 3 sedmice, govori to da ljudi vjeruju u naš klub.
Ovo će nam biti dodatni vjetar u leđa da nastavimo dalje i opravdamo povjerenje koje nam je dato.

Ovim putem se zahvaljujemo HO i svim učesnicima, a posebno Edi Memiću koji je inicijator i pokretač ove akcije.

Predsjednik OFK Mrakovica
Žerić Omer

Juče mi je došla moja komšinica Merima Softić-Alić i u razgovoru prisjetili smo se njenog 18. rođendana i napravismo jednu novu sliku. Na ovoj slici smo ja i Merima Softić-Alić juče 1.Maj 2024.god i 07.april.2012. god. njen 18.rođendan, a sad ove godine 30 godina

U školskom parku obnovljeno igralište za djecu. Obnovu igrališta finansirali su Humanitarna organizacija Kozarac.

Ove hefte zujim kroz zaseok Gutići. Ovaj gutića put je zamišljena granica između dvije mjesne zajednice, Kamičani i Kozarac.

Na ulazu u Gutića put srećem Ahmeta Alihodžića, kaže da je dobro i čeka Hasana Jusufagića da idu u džamiju.

U nastavku je kuća Zekije Bahonjić 86.godina o njoj sam jednom u čaršiji napisao da je puna života, a svašta je proživjela. Njen sin jedinjak Emsud Bahonjić ubijen je u logoru Keraterm. Sad ima troje unučad, jednu unuku 40 godina i dva unuka, a koji je paze, redovno zovu, obilaze. Ponosna na svoju unučad. Ovo je žena koja iz Gutića puta redovno ide pješice u čaršiju i ide tako brzo da je niko ne može sustići a da ne potrči za njom. Kaže da je dobrog zdravlja, a dokaz je i njeno brzo hodanje.
Nisam je našao kod kuće.

Danas sam ipak uspio napraviti jednu sliku sa Zekijom i Suvadom Bahonjić

U nastavku, na putu ispred kuće nalazim Suvadu Bahonjić. Kaže da je došla kući, prije sedam dana i odmah počela sa radom u dvorištu i oko dvotišta. Na malom prostoru ona je uspjela zasaditi mnogo voća, cvijetnjak, baštu....

U Alihodžića sokaku iza Jusine kuće nalazim dvije žene dok beru hašlame. Kad sam ih fotografisao, ugasio kameru i ja sam se pridružio u branju hašlama.

U Sokak koji je Zilhad Trnjanin nazvao Sokak Ćelavih. Meni simpatičan naziv, mada je ovo sve šala.
Zilhad i Derviša su glavni u ovom sokaku i nekako posebno vrijedni.

Kod Vasifa Gutića se radi. Ovdje sam slikao njegove komšije.


Na kraju svraćam kod Mehe i Fatime Gutić. Oni su baš zauzeti sa rasadom. Mehu možete naći, od pola aprila do kraja maja u čaršiji, prodaje rasad. Njegova supruga Fatima isto radi kod kuće.

Danas na četvrtku puno raje, mada slušam priče da se mnogi, iz njima poznatih razloga, nisu usudili doći u Bosnu. Ne znam razlog.

Danas prvi dan Stanko Mršić sa novim ovogodišnjim jagodama, kao i uvijek pored školskog parka.

Jedna Ukrajinka je došla u Kozarac i da okuša maslenicu o kojoj puno sluša od raje iz našeg kraja.

 

I mi kozarčani imam svog Schmidta, Hilmija Schmidt.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Nezahvalnost je nedostatak kulture

 

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?