Izdvajamo

 

Prošlu sedmicu obilježili su: Crimužijada na Debelom Brijegu u organizaciji PD Mrakovica, zatim Izložba ovaca u Kamičanima.
Moja komšinica, učenica devetog razreda OŠ Kozarac Zlata Bešlagić je 15.04.2024. učestvovala na opštinskom takmičenju iz atletike i na 800 m osvojila 1.mjesto. Još jednom čestitam. DANAS JE OBILJEŽEN DAN JU OŠ KOZARAC U KOZARCU

Vahida Bešlagić iz Bosanske Krupe (Kozarčanka) bila je pripadnica 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), 17. viteške krajiške brigade, te je tokom rata četiri puta ranjavana i 80-postotni je ratni vojni invalid.
Dijagonisticirana joj je maligna neoplazma rektuma, tj. rak rektuma (debelog crijeva).
U borbi sa ovom opakom bolešću, iduće sedmice mora, po treći put, na liječenje u Tursku. Potrebna je finansijska pomoć.
Pomoć možeta uplatiti na broj računa ispod na slici.

KUD Kozara Kozarac, danas nastupali na obilježavanju Dana škole u Kozarcu.

Dvije slučajne

Ove hefte zujim kroz zaseok u kom žive dvije familije, Javor i Krajišnik. Meni je, ovaj dio Kamičana kao iz bajke.

Već mjesec dana raja me pita znam li razlog zašto su zaustavljeni radovi na izgradnji autoputa Prijedor-Banja Luka. Ne znam da su prekinuti radovi. Danas sam otišao da vidim rade li mašine ima li radnika. Nisam vidio nikog od radnika niti da mašine rade. Zvaničnih informacija nemam i ne mogu ništa konkretno napisati, osim da na dionici od magistralnog puta do Matrića nisam vidio nikog.

U džematu Gornji Jakupovići radovi na musali se nastavljaju. Završeni su radovi pokrivanje musale.
Prostor, gdje će biti novo turbe, nasuto je. Sad je završena i struja, osvjetljeno je unutra, a i vani. Jutros sam zabilježio radove na izgradnji turbeta. Džematski odbor se zahvaljiva gradjanima na razumjevanju i podršci produženja akcije i proširenja prvobitnog projekta.
Takođe podsjećamo, akcija traje do završetka radova.

Ispod je spisak učesnika ove akcije koji su uplatili, a nismo ranije objavili.

OBAVJEST za članove PK KOZARAČKI PK "KOZARAČKI KAMEN" i sve naše drage kozarčane.
Početkom mjeseca marta obavili smo proširenje najstrmijeg dijela puta prema Kozaračkom kamenu tzv. Žabnjak. Ovom prilikom smo 2 dana vršili proširenje puta i kopanje odvodne grabe duž puta. Nakon što smo obavili proširenje puta uvidjeli smo da sada trenutna podloga nije dobra u slučajevima kišnog vremena (jako klizav materijal).

Iz tog razloga prinuđeni smo da navedenu dionicu puta dodatno naspemo jalovinom sa Drenovače kako bi put doveli u jako dobru pristupačnost za sva vozila do našeg planinarskog doma, a za to su nam potrebna dodatna finansijska sredstva. Nadam se da če mo ovu akciju uspješno obaviti i završiti nakon ramazanskog bajrama i sa tim pripremiti put za sve ljubitelje prirode koji bi vozilom došli do našeg doma pa dalje do Kozaračkog kamena.
UPRAVA PK KOZARAČKI KAMEN

Danas na četvrtku hladno oko 3 stepena, a raje dosta. Atmosfera baš nekako svečana, svi raspoloženi, nasmijani. Lijepi susreti sa rajom, a dosta raje pristiglo iz drugih država.

Jutros svi u zimskoj odjeći, a moj komšija u kratkim hlačama.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Ko sa malim nije zadovoljan, veće i ne zaslužuje.
Seneka

 

 

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."