Izdvajamo

 

Danas u Islamskom centru u Kozarcu, upriličena je podjela rješenja o dodjeli pomoći za Jetime, dijeca bez jednog ili oba roditelja, za 2024. godinu. Pomoć je obezbjedio "Fond solidarnosti", a rješenja ispred Fonda, uručio je glavni imam Medžlisa Kozarac, Hfz.Amir ef Mahić.

"Mi smo danas u prilici da našoj jetimskoj djeci, sa područja Kozarca, uručimo rješenje za ovu 2024. godinu, da će oni od "Fonda solidarnosti" primati novčani iznos od 100 KM. u toku cijele godine, kako je to bilo realizirano proteklih godina.
Ja se želim najsrdaćnije zahvaliti svima vama koji ste do sada pomagali, podržavali općenito "Fond solidarnosti" i ovu aktivnost vezano za naše jetime. Mislim da će vas ponovo ova informacija o ovoj narednoj 2024. godini podsjetiti i podstaći da i dalje budete od onih koji podržavaju ovakve plemenite aktivnosti.
Ove godine smo dodijelili 25 rješenja". Kazao je Hfz.Amir ef Mahić.

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.