Izdvajamo

 

Grad Prijedor danas je u povodu Evropske sedmice mobilnosti organizovao Dan bez automobila koji je okupio više stotina djece iz vrtića i škola.

Djeca su nosila transparente s crtežima i napisima kojima se promovišu zdravi životni stilovi.
Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da se grad Prijedor, kao i svake godine, pridružuje ovoj akciji gdje želi svim građanima da ukaže na potrebu da povedu više računa o ekologiji.
"Poruka je da što manje koriste svoje automobile, da što više koriste alternativna prevozna sredstva, bicikla, trotinete i slično, i da tako manje zagađujemo životnu sredinu", rekao je Kabić novinarima u Prijedoru.

On je pozdravio učešće predškolaca i školaraca u ovoj manifestaciji kako bi im se od najmlađeg uzrasta ukazivalo na to kako se treba ponašati da se štiti životna sredina.
U centru grada saobraćaj je obustavljen od 11.00 do 14.00 časova kako bi se građanima omogućilo da uživaju u aktivnostima kao što su pješačenje, vožnja biciklima, rolerima i trotinetima, sportske aktivnosti, te dječije igraonice.

prijedorgrad.

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.