Izdvajamo

 

Grad Prijedor danas je u povodu Evropske sedmice mobilnosti organizovao Dan bez automobila koji je okupio više stotina djece iz vrtića i škola.

Djeca su nosila transparente s crtežima i napisima kojima se promovišu zdravi životni stilovi.
Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da se grad Prijedor, kao i svake godine, pridružuje ovoj akciji gdje želi svim građanima da ukaže na potrebu da povedu više računa o ekologiji.
"Poruka je da što manje koriste svoje automobile, da što više koriste alternativna prevozna sredstva, bicikla, trotinete i slično, i da tako manje zagađujemo životnu sredinu", rekao je Kabić novinarima u Prijedoru.

On je pozdravio učešće predškolaca i školaraca u ovoj manifestaciji kako bi im se od najmlađeg uzrasta ukazivalo na to kako se treba ponašati da se štiti životna sredina.
U centru grada saobraćaj je obustavljen od 11.00 do 14.00 časova kako bi se građanima omogućilo da uživaju u aktivnostima kao što su pješačenje, vožnja biciklima, rolerima i trotinetima, sportske aktivnosti, te dječije igraonice.

prijedorgrad.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.