Izdvajamo

 

U Prijedoru je danas promovisan letak "Stop prosjačenju, stop trgovini ljudima " i to je jedna od aktivnosti Radne grupe formirane radi primjene protokola o postupanju i saradnji u slučaju maloljetničkog prosjačenja na području grada Prijedora.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da je ovaj protokol je potpisan u avgust 2022. godine, a da su njegovi potpisnici su javne ustanove na području garda policija, Centar za socijalni rad, Gradska uprava, aktivi osnovnih i srednjih škola kao i dio nevladinih organizacija, odnosno civilnih društava koja se bave ili okupljaju osjetljive kategorije stanovništva.
" Naša namjera je da , u ovom periodu kada očekujemo priliv naših sugrađana iz dijapsore , ali i pojačana pojava onih koji prosjače na ulicama grada Prijedora , ovu pojavu spriječimo s obzirom da se iza prosjačenja, na šta smo svi osjetljivi i pokazujemo jednu vrstu empatije, zapravo stoje najčešće teška krivična djela u smislu trgovine ljudima, organima", izjavila je Brdar Mirković.

Ona je dodala da su žrtve ovakvog oblika ponašanja djeca, tj. maloljetna lica, svi oni koji su ispod 18 godina i u tom slučaju preporuka za sve naše građane je da je najbolje da pozovu policiju, znači 122.
" To je navedeno u ovom letku, gdje smo dali uputstva šta se to radi u ovakvoj situaciji . Ovom prilikom aplujem na sve naše sugrađane da svaka ova ispružena ruka koja od nas zatraži novac zapravo je ruka kojoj se na drugačiji način može pružiti pomoć, s obzirom da sistemski imamo određene mjere kojima pokušavamo pomoći stanovnicima koji iz ekonomskih razloga možda bivaju u situaciji da su natjerani na to da prosjače. Prosjačenje je zakonom sankcionisana pojava i za one koji prosjače i za one koji stoje iza lanaca djece koja su korištena za ove svrhe", naglasila je Brdar Mirković.
Letak se dijeli na info pultu Gradske uprave, a u petak ćemo zajedno sa radnicima Centra za socijalni rad i Policijske uprave dijeliti letke i građane upozoravati sa opasnostima koje nosi ova pojava.

prijedorgrad.org

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.