Izdvajamo

 

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima sela Verići, Bistrica i Gornja Omarska koji traže izmještanje trase auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Predstavnici grupe nezadovoljnih mještana ponovo su izrazili nezadovoljstvo u vezi sa utvrđenom i usvojenom trasom auto-puta, navodeći da neće odustati od zahtjeva za izmještanje trase.

Čubrilović im je pojasnio proceduru za izradu prostorno-planske i projektno-tehničke dokumentacije, ističući da Ministarstvo saobraćaja i veza RS isključivo provodi zvanične akte koji su prošli neophodne procedure nadležnih institucija, te Plan parcelacije koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ponovio je da postoji spremnost za pomoć i rješenje problema u okviru ingerencija, ali da Ministarstvo saobraćaja i veza RS nije nadležno za rješavanje imovinskih odnosa, utvrđivanje i izmjenu trase auto-puta.

Nezavisne

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.