Izdvajamo

 

Na prijedorskom aerodromu Urije otvoren je Blanik kup "Prijedor 2024" na kojem učestvuje oko 20 pilota jedriličara , članova aero klubova iz svih država regiona te Poljske i Australije.

Blanik kup je takmičenje u preciznom slijetanju jedrilica, tradicionalna manifestacija koju Aero- klub Prijedor organizuje 19. put pod pokroviteljstvom Gradske uprave Prijedor.
Kup je otvorio Aleksandar Milješić, načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije koji je istakao da je ovo jedna od manifestacija po kojoj je Grad Prijedor prepoznatljiv.
" Ovo je jedna od manifestacija koja je od posebnog interesa za grad, a na današnji dan treba pomenuti i tragično nastradalog LJubišu Aramandu koji je bio dugogodipnji direktor ovog takmičenja i nastavnik jedriličarstva ", izjavio je Milješić novinarima.
On je dodao da Gradska uprava podržava ovo takmičenje, ali i edukaciju mlađih generacija " Aerokluba Prijedor", tako da je prošle godine započela obuku 3 mlada pilota jedrilice uz pomoć Gradske uprave Prijedor.

Direktor Kupa Danijel Špadić je izjavio da će se takmičenje pilota u preciznom slijetanju odvijati u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici "blanik L-23" i avion za šlepu jedrililica Utva 75.
" Cilj nam je da sve protekne bezbjedno, da se takmičimo i družimo što je i cilj Blanik kupa", rekao je Špadić.
On je pojasnio da je takmičarima označeno na pisti polje u obliku pravougaonika dužine 130 metara i širini 8 metara, a takmičar koji bude imao najkraći zaustavni put od tačke dodira piste do tačke zaustavljanja je pobjednik" , rekao je Špadić.
Proglašenje pobjednika je zakazano za 17,00 časova.
Prvi Blanik kup održan je 2006. godine. Jedriličarska sekcija Aerokluba "Prijedor" ove godine obilježava 70 godina od osnivanja sekcije jedriličara "Aerokluba Prijedor".

prijedorgrad.org

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu