Izdvajamo

Zujim okolo, danas sam se provozao uzduž i porijeko buduće opštine Kozarac. Pred veče vozim preme Krčevinama, primjećujem puno auta na putu prema Hodžićima i Jukinoj (Juka Jusović) kući. Zaustavljam se kraj par djevojaka i mladića. Pitam zašto su ovolika auta ovdje parkirana, jeli neka svadba ili šta je. Omladina, malo zbunjeno, mi reče da neko peče janje kod Jukina kuće. Ostavim auto na putu i nastavim pješice, a u putu razmišljam "Ovolika auta, a jedno janje, tu nešto neštima".

Kod Jukine kuće veliki dernek i nije jedno janje već više, zatim kotlić i još dosta drugih jela. Puno raje, a ja sretan da mogu fotografisati a da me niko ne pita šta se juče desilo.

Jela i pića veliki izbor i u velikim količinama. Moj stričević Budo Huremović i njegova supruga Ajša mi ukratko ispričaše da je ovo druženje u ovom sastavu prvi put na Krčevinama. Zatim mi pričaju da ovakvo druženje praktikuju dva ili tri puta godišnje u Švicarskoj. Zadnji put kad su se družili u Švicarskoj, dogovorili su se da sljedeće druženje bude u Kozarcu. Nisu znali gdje bi to druženje moglo da bude. Na kraju dogovorili su da to bude na Krčevinama kod Ajšinog brata Juke. Ajša mi priča da je ovo za mnoge jedan lijep izlet, a uz to još i dernek. Rekoše mi  da će ovo druženje u buduće biti svake godine

Ovdje srećem svoje rođake koje nisam vidio 16 godina. Jasminka i Nedžad Huremović. Srdačan susret sa meni dragim rođacima.

Tu su i druga dva brata od Nećke Huremovića, Haća i Sosa sa ženama. Ja sretan sa rođacima i pravim puno fotografija, za uspomenu.

Večera je bila obilna i ukusna. Pitam Ajšu ko ovo financira, a ona se lukavo smješka i priča da plaćanje nije problem kod ove raje. Ova raja pravi refenu (kad završi fešta vide koliko je sve koštalo, podjele na broj prisutnih i tako se plati), a  kad je refena niko nije na gubitku.

Kad sam došao vidio sam da su muzički instrumenti postavljeni i da će biti neka svirka. Nisam ni predpostavljao da će to biti na ovakvom nivou ipak iznenadio sam se. Poslije obilne večere ustala je djevojka za koju sam mislio da je jedna od ove raje. Ipak ispostavilo se da je pjevačica.  Poslije je ustajao i pjevač. Ja nisam poznavalac narodne muzike i pjavača ovog žanra i ova grupa mi je nepoznata. Pitam Ajše odakle su pjevači, a ona mi reča da su iz Tuzle došli specijalno za ovaj dernek. Rekoše mi da su pjevači popularni u Tuzli.

Počela muzika, a  raja poče da se diže i pjeva u horu sa pjevačima.

Dok se raja zagrijavala za dernek koji će poslije trajati do duboko u noć, ja pravim još par fotografija. Koristim čisto vrijeme jer malo poslije pada magla i fotografisanje je otežano.

Već nakon par pjesama dernek je počeo, svi su na nogama, igraju i pjevaju. Ja odlazim ranije jer želja mi je da ovu priču objavim još večeras. Zaustavljam pisanje izlazim iz kuće i odlazim na garažu da oslušnem čuje li se još muzika na Krčevinama. Sad je evo 23.45 i još čujem muziku kod Jukine kuće.

.be

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.