Izdvajamo

Bosna i Hercegovina i Srbija našle su se na vrhu liste evropskih "propalih država" u 2013. godini, pokazali su rezultati istraživanja "The Failed States Index 2013" koje provode urednici časopisa “Foreign Policy” i Fond za mir. Prema socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima, od svih evropskih država jedino je Bjelorusija gora od BiH i Srbije. Dvije susjedne balkanske zemlje "Index propalih dražava u 2013." svrstao je u grupu država "u opasnosti", jer su ostvarile poražavajuće rezultate prema skoro svim socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima.

BiH je sa 76,5 poena na svjetskoj listi od 178 zemalja rangirana na 83. mjesto najnestabilnijih i najmanje uređenih zemalja svijeta. Srbija se sa 74,4 poena nalazi na 92. mjestu "najviše propalih" država svijeta, a Bjelorusija je najlošija evropska država u 2013. i svrstana je na 81. mjesto. Gore rezultate od Bjelorusije, BiH i Srbije imaju samo nestabilne i neuređene afričke, južnoameričke i azijske države.

Od ostalih zemalja Balkana, Makedonija se nalazi na 112. mjestu najnestabilnijih država svijeta, dok je Albanija na 119. mjestu. Najuređenije i najstabilnije zemlje regije su Crna Gora i Hrvatska koje su se našle na 134. i 135. mjestu liste koju su sačinili "Foreign Policy" i "Fond za mir".

Prema "The Failed States Index 2013" najnestabilnija država u svijetu je Somalija, iza koje slijede Kongo, Sudan, Južni Sudan, Chad, Jemen, Afganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve.



Od 20 najnestabilnijih zemalja njih 15 su afričke, što znači da je Afrika najnestabilniji i najneuređeniji kontinent na Zemlji.

Od ostalih država svijeta, Sirija se našla na 21., Egipat na 34., Kina na 66., dok je Rusija na 80. mjestu liste najnestabilnijih zemalja u svijetu.

S druge strane, najstabilnija i najuređenija zemlja na svjetskom nivou je Finska, nakon koje slijede Švedska, Norveška, Švicarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Australija.

Od 20 najstabilnijih zemalja njih 16 su evropske, što znači da je, prema istraživanju časopisa "Foreign Policy" i "Fond za mir", Evropa najstabilnije i nauređenije područje u svijetu.

Također, u grupi najstabilnijih i najbolje uređenih zemalja nalaze se i Njemačka koja je 14., Slovenija 16., Velika Britanija 19., i Sjedinjene Američke Države (SAD) 20. najstabilnija zemlja svijeta.

Rezultati istraživanja “The Failed States Index 2013”, koje sastavljaju urednici časopisa "Foreign Policy" i "Fond za mir" dobiveni su na osnovu 12 osnovnih socijalnih, ekonomskih, političkih i vojnih indikatora kao što su demografija, odljev mozgova, legitimitet države, siromaštvo, ekonomska kriza, ljudska prava, sigurnosni aparat.

Indikatori su ocjenjivani između 1-10, gdje 10 predstavlja najlošiji, a 1 najbolji rezultat.

Izvor: AgencijaAnadolija

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.