Izdvajamo

Globalna fondacija za istraživanje raka (The World Cancer Research Fund – VCRF) kompletirala je svoj detaljni pregled više od 7.000 kliničkih studija koje su se bavile povezanošću malignih bolesti i ishrane.

U zaključku se navodi da bi ljudi, ukoliko žele da smanje rizik za dobijanje raka, trebalo u potpunosti iz ishrane da izbace čitav niz mesnih prerađevina, posebno proizvoda kao što su salame, paštete, viršle i slično, naročito one koji su napravljeni na bazi crvenog mesa.

Posebno opasan je natrijum-nitrit, supstanca koju većina proizvođača koristi da bi postigli odgovarajuću boju svojih proizvoda, odnosno da bi oni kupcima u rafovima izgledali svježe čak i kada to nije slučaj. Nažalost, natrijum-nitrit zaslužan je za stvaranje nitrozamina koji pogoduju razvoju kancerogenih ćelija u ljudskom tijelu.

metropola.ba

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."