Izdvajamo

 

Prekrasna priroda, bogata istorija i kultura, šarmantni gradovi, fascinantni vodopadi…

Bez sumnje, Bosna i Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota i s razlogom je posljednjih godina sve češće odredište za izlet gostima s dalmatinske obale.

Dodatnu joj čar daje lokalno stanovništvo koje svoje goste dočekuje širokih ruku i otvorena srca te uz bogatu domaću trpezu. No, jeste li znali koji grad u BiH leži na čak devet rijeka?

 

Smješten u srcu sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, Sanski Most pravi je prirodni fenomen i dragulj među gradovima ove prekrasne zemlje, piše Putni kofer.

Za razliku od većine mjesta, ovaj grad se može pohvaliti neobičnom geografskom karakteristikom – izrastao je na spoju čak devet rijeka. Dok druge sredine krase tek jedna rijeka ili dva potočića, Sanski Most se kroz stoljeća razvio pod blagoslovom rijeke Sane i njenih osam sestrinskih rijeka: Sanice, Dabra, Zdene, Blihe, Majdanske rijeke, Japre, Sasinke i Kozice.

Njegov nadimak “Grad cvijeća”, kako su nekada nazivali Sanski Most, govori o raskoši i ljepoti zelenih površina, ali ono što danas privlači posjetioce jesu prirodne ljepote koje okružuju grad. Sa zapada ga štiti impozantna planina Grmeč, dok s istoka nad njim bdiju Mulež i Behremaginica, što stvara jedinstveno okruženje koje posjetioca odmah uvodi u svijet netaknute prirode. Planine i rijeke ovdje se stapaju u jedinstvenu harmoniju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Posjetioci koji kroče u Sanski Most slažu se u jednom: toplina i gostoprimstvo lokalnog stanovništva osjećaju se na svakom koraku. Ljudi ovdje nisu “samo” domaćini, oni su čuvari tradicije i prirodnih bogatstava, i s ponosom pokazuju svima ljepote svog grada. Bilo da šetate uz obalu Sane ili istražujete skrivene kutke brojnih riječnih tokova, osjetićete posebnu povezanost ovog grada s vodom i prirodom koja ga okružuje. Od divnih rijeka do okolnih planina, baš svaki kutak Sanskog Mosta priča priču o bogatstvu – prirodnom, ali i onom ljudskom.

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.