Izdvajamo

 

Centar za made „ KVART" u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja i Fondacijom Friedrich Ebert vas pozivaju na dogadjaj pod nazivom "Noć u Trnopolju" koji će se odrzati 5. avgusta na prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje, iza Doma kulture u Trnopolju kraj Prijedora, sa početkom u 20.30h.
Noć u Trnopolju predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju.
Ovaj dogadaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru, ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno nam je cilj da pokušamo razumjeti šta i zbog čega nam se desilo, koje su to uzročno posljedične veze izmedju dogadjaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te na koji način možemo uticati na njih.
Program:
20.30 - 21.00 Uvodno obraćanje - Branko Ćuibrk
Istorijski čas: Logor Trnopolje, Edin Ramulić
21.00 - 21.45 Razgovor sa Franjom Šarčevićem – Gordana
Katana
21.45 - 22.15 Muzej ratnog djetinjstva – prezentacija
Merima Ražanica, Ivana Roso i Ajnura Akbaš
22.15 - 22.20 Put svjetlosti – predstavljanje
22.20 – 23.30 Panel diskusija: Kako sačuvati činjenice?
Marijana Stojčić, Mujo Begić, Jasmin Medić –
Edin Ramulić
23.30 - 00.00 Monografija Korićanske stijene – najava
Mujo Begić

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...