Izdvajamo

 

U organizaciji Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca danas je na Debelom brijegu održana petnaesta tradicionalna manifestacija “Crimužijada”.

Kod planinarskog doma ovog društva okupilo se nekoliko stotina učesnika, prije svega Kozarčana, ali i njihovih gostiju koji su stigli iz 20-ak društava sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske

"Kao što se vidi, ova petnaesta crimužijada stvarno je jubilarna. Imamo 23 planinarska društva, iz Srbije 12 planinarskih društava, imamo iz Hrvatske jedno društvo i 10 iz Bosne i Hercegovine.Lijepo je vrijeme, ljudi su poželjeli izaći u prirodu. Malo smo zakasnili, bio je Ramazan. Ja se zahvaljujem svima koji su došli i neka vide da ovo društvo postoji i da radi u punom sastavu", kazao nam je Muhamed-Braco Kulašić predsjednik Planinarskog Društva Mrakovica.

Kao i prethodnih godina, specijalitet dana, po kome je i nazvana sama manifestacija, bila je kajgana sa crijemužom(crijemuš, medvježi luk), a za koju je upotrijebljeno oko 80 kilograma ove ljekovite biljke i preko 1.000 jaja.

Na trpezi u kojoj su uživali svi okupljeni našao se i grah, domaće pite, maslenice koje je pripremila Tamka, sirevi i kolaći.
Za grah su se porinuki Senad Deumić i Ziko Bešlagić

Nije izostala ni muzika uživo kao ni turnir u malom fudbalu za žene, takođe tradicionalno.

Nijaz-Caja Huremović

"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović