Izdvajamo

U organizaciji Odbora za obilježavanje 1 marta, Dana nezavisnosti BiH, u Kozarcu kod Prijedora jutros je nakon dočeka gostiju položeno cvijeće na centralno Spomen obilježje u Kozarcu i proučena Fatiha Kozarčanima ubijenim u proteklom ratu. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH nastavljeno je mimohodom do šehidskog mezarja u Kamičanima.

U Kozarcu, u kojem se Dan nezavisnosti obilježava od 2010 godine, u podne je otvoren već tradicionalni turnir u malom nogometu, a za učesnike turnira osim pobjedničkih pehara uz druženje je priređen i bogat kotlić. Osim u Kozarcu Odbor za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Prijedoru je organizovao i obilazak šehidskih mezarja, Skela u Raškovcu i šehidskog mezarja u Čarakovu. U amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru biće održan i istorijski čas.ž

Sulejman Draganović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Donja Ljubija u ime organizatora najavio je i priredbu koja će s početkom u 19 sati biti održana u sali Osnovne škole „Kozarac“u Kozarcu.

-Imamo prigodan program koji će propratiti svojevrsna smotra folklora i nastup Kulturno umjetničkih društava,domaćina „Kozare“ iz Kozarca, potom „Kozare“iz Donje Ljubije, KUD-a „Brdo“ iz Hambarina i „Osmana Džafića“ iz Donje Puharske.Predstavićemo i nošnje svih naroda i nacionanih manjina, a program ćemo završiti pjesmom Bosno moja,divna, mila- kazao je Draganović ispred Organizacionog odbora u kojem su dva Medžlisa IZ Prijedora i Kozarca, potom Savjeti mjesnih zajednica, Kozarac i Donja Ljubija, političke stranke, DF, SDA, Stranka za BiH , SDP, Udruženja žena iz Kamičana, Udružemja logoraša iz Prijedora i Kozarca , Udruženje „Fantomi“ iz Kozarca, kao i KUD-ovi „Kozarac“ i „Osman Džafić“.

Avaz

foto: Nijaz-Caja Huremović/Aleksandar Drakulić

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...